Příběh jako na houpačce. Už více jak deset let se hovoří o úpravách starého židovského hřbitova, který se nacházel na místě parčíku před budovou Reálného gymnázia a základní školy Otto Wichterleho.

Ještě loni se zdálo, že vše vyznělo do ztracena, tak tomu však není. Radnice si za tři čtvrtě milionu korun nechá zpracovat studii na úpravu celého prostoru. Podle vedení města parčík zůstane trvale přístupný veřejnosti, chodit se však bude jen po vyznačených cestách. Předmětem zpracování studie bude pietní řešení celého prostoru, který bude členěn na vhodné stavební objekty.

Iniciativu na úpravu prostoru bývalého židovského hřbitova převzala prostějovská radnice. Ta zaplatí studii, jež by měla být podkladem pro budoucí projekt. „Rada města Prostějova odsouhlasila zadávací řízení podlimitní veřejné zakázky na ´Řešení pietní úpravy bývalého židovského hřbitova – zpracování studie´. Předmětem zakázky je vypracování variantní studie architektonického řešení pietní úpravy prostoru bývalého židovského hřbitova a přilehlých veřejných prostor, včetně vizualizace a inženýrské činnosti,“ potvrdil František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov. „Úpravy doznají zejména plochy veřejné zeleně ve Studentské ulici, vstupní atrium do objektu Reálného gymnázia a základní školy Otto Wichterleho i prostor přilehlého parkoviště a související plochy,“ představil zásadní změny Jura. 

Konkrétně by mělo dojít ke zrušení stávajícího parkoviště a vybudování nového včetně přístupové komunikace na sportoviště za školou. Ty by se měly vyhnout celé ploše starého židovského hřbitova. Studentská ulice by po úpravách měla fungovat jako jednosměrka.

„Dojde ke zpracování nového vzhledu prostoru bývalého hřbitova dle požadavků zástupců na rehabilitaci židovského hřbitova a petičního výboru. Úpravy dozná i prostor před školou od Tylovy ulice po Lidickou ulici včetně vstupního atria mezi pavilony školy,“ upřesnil náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Studie má navázat na dva roky starou dohodu, která by měla umožnit rodičům přivést děti přímo ke vchodu do školy a neomezovat přístup hasičů či záchranářů. Mezi lidmi panovaly obavy zejména z toho, zda parčík po úpravách zůstane po většinu času i nadále trvale přístupný veřejnosti včetně žáků, studentů a zaměstnanců školy. „Určitě zůstane, a to jak z Lidické, tak i z Tylovy ulice. Budou v něm umístěny i lavičky, kde lidé budou moci spočinout. Parčíkem však povede cesta, po níž by se chodci měli výhradně pohybovat. Umístěny v něm budou i náhrobky z kamenů, které se podařilo objevit v Prostějově a jeho okolí,“ zareagoval na přímý dotaz Večerníku primátor František Jura.

Předpokládaná cena za zpracování této studie, která by měla být hotova zhruba v polovině příštího roku, je 750 000 korun.