Poslední letošní zasedání zastupitelstva se uskutečnilo v úterý. Zastupitelé rokovali zhruba čtyři hodiny a témata byla znovu velmi různorodá. Tentokrát jich ale bylo o něco méně než obvykle Tím hlavním byl totiž rozpočet.

 

Právě rozpočet si vzali zastupitelé hned na začátek zasedání. Představil jej předseda finančního odboru Radim Carda. Dopodrobna rozebral jednotlivé položky v příjmech a výdajích, vysvětlil vliv inflace nebo zdražování energií. Hovořil rovněž o rezervách. Následovala debata. V ní radní Tomáš Blumenstein konstatoval, že podle něj je rozpočet vyvážený a pro hlasovala drtivá většina finančního výboru. Primátor Jura posléze musel odpovídat zastupitelů na dotazy skrze úpravy a rekonstrukci fotbalového stadionu Za místním nádražím. „V globále se mi líbí spousta věcí, třeba rozvržení oprav chodníků a komunikací. Vadí mi ale , že jde příliš peněz do marketingu. A mám problém s příliš mnoha prostředky profesionálního sportu,“ konstatoval pak třeba opoziční Martin Hájek. Rozpočet nakonec ale prošel velkou většinou, pro hlasovali i někteří členové opozice.

V dalších bodech se zastupitelé věnovali třeba petici proti vzniku parkovacího domu v ulici Újezd. Někteří opoziční zastupitelé podporovali petenty s tím, že v daném místě není parkovací dům úplně vhodný. Koalice nicméně navrhla petici nevyhovět. A následně také tak nechala odhlasovat.

Některé body ale prošly hladce a za všeobecné podpory. Bylo jím převedení více než sto tisíc korun školy Dr. Horáka z úpravy učebny na jiné účely a také prodej pozemku ve Fanderlíkově ulici. Opozici se následně nepodařilo prohlašovat odložení začátku jednání o IV. změně územního plánu. Největší diskuze se ale nakonec strhla nad obsazením komisí. Aleš Matyášek spolu s Janou Jílkovou se ohradili proti tomu, že část komisí je bez nominovaných zástupců opozice. „Vidím zde určité vytáčky, nebojím se říct fauly,“ poznamenal na adresu vedení města Aleš Matyášek. Primátor si nicméně stál za tím, že šlo o jednoznačnou volbu a zvolení členové posunou město zase vpřed.