„Hledám někoho spolehlivého na zastřelení svého agresivního psa. Odměna jeden tisíc korun.“ Inzerát tohoto znění nedávno vyvěsil na inzertní portál Bazoš pan Petr z Prostějova.

Večerník zajímalo, zda je něco takového v dnešní době možné? A také to, zda se muž nedostává do křížku se zákonem? 

 

Toto logicky budí emoce! Může člověk libovolně nechat odstřelit psa? I když je jeho a je agresivní?

„Nic takového možné není. O usmrcení zvířete lze rozhodnout pouze po konzultaci s veterinářem, který následně provede odborné uspání. V jiném případě může být člověk trestně stíhaný za překročení Zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ reagoval na dotaz Večerníku Leopold Dostál.

Provozovatel Útulku Voříšek zároveň připustil, že u nezvladatelně agresivních psů lze k zabití přistoupit. „Obvykle se tak děje v případě, že zvíře napadlo člověka,“ dodal Dostál s tím, že se s podobnou žádostí už mnoho let nesetkal. „Střílet psy není možné. Ještě za dob socialismu se stávalo, že toulavého psa zastřelili myslivci, protože dělal škodu na zvěři. Ale ani to se již dávno neděje, “ uzavřel Leopold Dostál.

Pana Petra se Večerníku kontaktovat nepodařilo, nedlouho po uveřejnění inzerátu jej zřejmě i kvůli negativním reakcím z internetu stáhl.