Stát chce na desítkách úseků dálnic zakázat předjíždění kamionů. Jsou to zdržení, která snižují plynulost dopravy a při nichž vznikají nebezpečné situace. Trpělivost došla policii i Ministerstvu dopravy. Chystají změnu, po níž na českých dálnicích přibude značek zakazujících kamionům předjíždět. Ředitelství služby dopravní policie vytipovalo ve spolupráci s krajskými ředitelstvími 33 takových úseků, Ministerstvo dopravy jich chystá zatím 31. Dva jsou i u Prostějova.

Policie navrhla zákaz předjíždění pro kamiony na dálnici D46 v úseku 33,5 – 35,5 km směr Prostějov - Olomouc a 30,0 – 36,0 km směr Olomouc - Prostějov. Finální slovo bude mít Ministerstvo dopravy. „Musí vydat stanovení místní/přechodné úpravy a následně pak správce komunikace, v daném případě ředitelství silnic a dálnic, toto opatření realizuje,“ vysvětlil mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön a dodal: „Nové úseky byly vytipovány z hlediska zvýšení plynulosti zejména osobní dopravy, dále pak stavebně technického uspořádání komunikace a vývoje intenzity dopravy.“

Prostějovští řidiči, kteří po dálnici cestují denně, omezení vítají. „Kolikrát je to o hubu. Hlavně Poláci nehledí doprava doleva, vůbec je nezajímá, že v levém pruhu jede kolona. Prostě hodí blinkr a natlačí se tam. A řidiči osobáků už se jen modlí, aby to ubrzdili,“ popsal vlastní zkušenosti Jan Kousek.

Podle informací by měli řidiči nové zákazové značky na dálnicích vidět do konce letošního roku.