V prostějovské nemocnici budou moci pacienti i zaměstnanci častěji potkávat školáky a školačky. Nebude to však v pozicích pacientů. Společnost AGEL totiž přišla s novým projektem „Babičko a dědečku, pojďme si povídat“, jehož podstatou jsou návštěvy žáků základních škol u nemocničních lůžek seniorů.

V rámci projektu „Babičko a dědečku, pojďme si povídat“, docházejí žáci základních škol v doprovodu pedagogů jako dobrovolníci na lůžková oddělení zejména následné péče, kde seniorům čtou ze svých oblíbených knih, povídají si s nimi a vzpomínají spolu na jejich dětství.

Smyslem projektu je především propojení generací. „Je jasné, že dlouhodobý pobyt v nemocnici může být zejména pro seniory psychicky náročný. Proto jim v nemocnici chceme čas na lůžku zpříjemnit a zpestřit. A pomocnou ruku podávají žáci základních škol a jejich učitelé, kteří vnímají důležitost porozumění starším. Je třeba si uvědomit, jak velký význam mají tyto mezigenerační vztahy pro naši společnost,“ říká Klára Pavlišová, personální specialistka společnosti AGEL. Čtení v nemocnicích je jednou ze součástí nového projektu AGEL Akademie, ve kterém se nejen děti učí od starších generací, ale i starší generace může být inspirována energií dětí. „Zároveň tak ukazujeme dětem nemocniční prostředí i z jiného pohledu, než jak ho mohli doposud vnímat, a ukazujeme i z druhé strany práci našich skvělých zaměstnanců,“ dodává Pavlišová.

Jako první navštívily děti z 5.A Základní školy Jana Železného v Prostějově pacienty v Nemocnici AGEL Prostějov a nadšení bylo patrné na všech stranách. „Děti si přinesly své oblíbené knížky - Honzíkova cesta, Malý princ, nebo Záhada hlavolamu, a mnozí senioři se díky četbě vrátili do dětských let. Pacienti byli z dětí velmi nadšení, mnozí jsou v nemocnicích osamocení, a právě dětské šveholení a četba jsou pro ně doslova balzámem na duši. A děti na oplátku našly vděčné posluchače a sklidily ohromný potlesk,“ doplnila Klára Pavlišová s tím, že projekt bude pokračovat nejen prostřednictvím dalších návštěv v Nemocnici AGEL Prostějov, ale bude rozšířen i do dalších nemocnic Skupiny AGEL ve spolupráci s místními školami.