Avizované dotace Evropské unie, které pomohou členským státům překonat následky pandemie covid-19, mají v Olomouckém kraji první zacílení. Hejtmanství plánuje využít část dotační podpory na zlepšení vybavení zdravotníků. Konkrétně půjde o nákup nových sanitek a dalšího záchranářského vybavení.

„Chceme pořídit ve dvou etapách celkem 28 nových sanitních vozů včetně vybavení, mezi které patří například plicní ventilátory, transportní nosítka a křesla. Vozy budou mít k dispozici také GPS navigaci,“ vyjmenoval některé prvky výbavy Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Cena takto zařízených sanitek činí zhruba sto miliónů korun. Vedení kraje ale plánuje maximálně využít evropské dotace. To radní ostatně deklarovali ve svých programových prioritách.

„Z integrovaného operačního programu můžeme na nákup sanitek získat dotace až 85 procent uznatelných nákladů. Dalších pět procent může poskytnout stát. V konečném důsledku by tak kraj za nákup zaplatil jen deset procent ceny, tedy přibližně deset miliónů korun za 28 nových sanitních vozů,“ vypočítává Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje odpovědná za evropské projekty a investice.

„Jedná se o první žádosti do programu ReactEU, jehož cílem je reagovat na důsledky epidemie koronaviru. Již nyní však máme připraveny projekty k podání i do dalších výzev tohoto programu, které se týkají oblasti zdravotnictví a sociálních služeb a budou spuštěny v následujících týdnech,“ dodal Radim Sršeň, radní Olomouckého kraje a vedoucí pracovní skupiny ReactEU.

O finanční podporu požádá kraj v průběhu května. První dodávka moderně vybavených sanitek do regionu dorazí v průběhu roku 2021, další vozidla dostanou záchranáři v následujících letech.

 

Zdroj:olkraj