Současní žáci devátých tříd stojí před prvním životním rozhodnutím. Ještěže mají po ruce rodiče, kteří jim jistě cennými radami pomohou nejenom se dobře orientovat v pestré nabídce středních škol a učebních oborů, ale přispějí také bezesporu k jejich konečnému rozhodnutí. Většinou každé školou povinné dítko má již nějaký ten svůj cíl a touhy, které by si chtělo splnit. Hlavní je, aby si -náctiletý vybral po základní škole správně místo svého dalšího vzdělávání. Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v rámci této speciální přílohy přispěchal s několika důležitými radami, kterými by se děti i jejich rodiče měli řídit.

Burza škol, to je přehlídka gymnázií, středních škol i učilišť na jednom místě. Každoroční veletrh práce a vzdělávání je dobré nepodcenit. Většinou na něj žáci chodí se svými učiteli. Letos se v drtivé většině případů uskuteční ve virtuální on-line podobě. To znamená, že se zájemci budou muset na akci přihlásit předem prostřednictvím e registračního formuláře. Taková komplikace jde brát ale s nadhledem. Nikdo se nebude muset nikde tlačit a školy prohlédnete z pohodlí domova.

I přes nepohodlí v této covidové době je studium důležité. Je proto dobré naslouchat svým ratolestem, povídat si s nimi o jejich zájmech a hlavně je motivovat. Po dlouhé době se vrátily do škol. Doma zpohodlněly a výuka on-line nebyla kolikrát vůbec dostačující. Důležitá je opravdu motivace, kterou mohou nejvíce načerpat právě od svých rodičů. A jak děti motivovat? Zde je pár tipů:

 

Nevytvářet nátlak...

Zákazy, příkazy, křik ani nadávky nikdy nikam nevedly. Přeci jen ani dospělý člověk nemá rád, když je na něj vyvíjen jakýkoliv nátlak, ale častokrát na to rodiče zapomínají. Škola vyžaduje systematickou práci, režim a disciplínu, ale tomu se dítě musí naučit a rodič by mu měl v tomto pomáhat. Proto trestáním psychickým ani fyzickým ničeho nedocílíte. Dítě musí pochopit onu důležitost vzdělání. Stačí vysvětlovat, k čemu se mu bude v budoucnu hodit. Vytvořte ratolesti denní rozvrh, dodržujte ho a odměňujte.

Odměny...

Dítě by se mělo naučit tomu, že po dobře odvedené práci následuje odměna. Dospělí se přeci taky rádi odměňují ať už dobrým jídlem, či vínem, tak proč neodměňovat své vlastní děti? Děti totiž nemají tolik vyvinutý smysl pro zodpovědnost, a proto je dobré je učit takovým návykům.

Pomáhejte...

Nic není ztraceno. Na přijímačky se dá taky doučit. V Prostějově existují doučovací kroužky, které vám s ratolestí pomohou. Nebo se zapojte sami, projevte zájem a inspirujte.

A hlavně pamatujte, studium je běh na dlouhou trať, takže školu vybírejte rozvážně a dbejte na zájmy svého mladého studenta. Protože studovat školu, na které dítě studovat nechce, není nejlepší volba.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu