Dobré odpoledne, dnes je neděle 31.5.2020
svátek slaví Kamila,
zítra Laura
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 krkovickaNení nic lepšího než si jarní posezení na zahrádce zpříjemnit grilováním s rodinou či přáteli. Trh ale nabízí nepřeberné množství grilů, které se liší tvarem, použitými materiály, zdrojem tepla, funkcemi i způsobem výroby. Není snadné si vybrat tak, aby investice odpovídala kvalitě. Jak si vybrat gril, který bude odpovídat vašim představám? Na to jsme se soustředili v následujícím článku…

Před nákupem grilu je třeba si ujasnit zejména: jak často budete grilovat, kde budete většinou grilovat, který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete, pro kolik lidí se bude grilovat, jaké máte prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě kolik chcete do nákupu grilu investovat.

Gril na dřevěné uhlí: Gril na dřevěné uhlí patří mezi nejlevnější řešení a pořídíte jej již za několik stovek. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší nežli plech, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.
Výhody: příznivá cena, specifická chuť grilovaného pokrmu, široká škála typů, snadná obsluha a manipulace.
Nevýhody: tuk odkapává přímo do ohně, grilované suroviny se snadno připalují, k úpravě pokrmu je zapotřebí delší doba.
Elektrický gril:
Elektrické grily jsou vhodné zejména tam, kde není příliš místa na klasické grilování. Pokud budete chtít vybrat gril na terasu nebo balkon, právě elektrický gril je dobrá volba. Elektrický gril zajišťuje grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny).
Výhody: přesná regulace teploty, snadná a rychlá obsluha, použití v interiérech, balkonech atd.
Nevýhody: nutnost elektrické přípojky, absence dřevité chuti a aroma, vyšší cena.
Plynový gril:
Tyto grily se řadí mezi dražší druhy, ale kompenzací ceny je rychlost přípravy pokrmů. K ohřevu se využívá plyn z propanbutanové láhve. Mezi nejoblíbenější plynové grily patří ty s lávovými kameny. Kameny jsou umístěny na dně grilu a ohřívají potraviny umístěné na roštu.
Výhody: zdravější grilování, regulace teploty, rychlost ohřevu.
Nevýhody: vyšší cena grilu a nutnost výměny lávových kamenů.
Vodní gril:
Jste pro zdravou výživu? Není tedy nic lepšího, než si pořídit vodní gril. Ve vodním grilu probíhá grilování ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry. Na pokrm působí horký vzduch aromatizovaný kouř prosycený vodními parami. Mezi ohništěm a roštem je navíc umístěna nádoba s vodou, která plní hned několik funkcí. Do nádoby odkapává tuk, odpadává tak spalování a vznik škodlivých látek. Pokrm se zpracovává působením tepla, dýmu a vodní páry, což je zdravější způsob přípravy. V grilu se zatápí dřevem, nejvhodnější jsou dřeva tvrdá a voňavá, např. buk a švestka.
Výhody: maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nevýhody: vyšší pořizovací cena grilu a omezená nabídka na trhu.

Výkon grilu nelze regulovat u grilů na dřevěné uhlí. U elektrických a plynových grilů však jejich výkon regulovat lze. Pamatujme však na to, že větší výkon si vyžádá zvýšenou spotřebu plynu (el. energie). Ty nejlahodnější steaky vznikají při pečení na malém výkonu po hodně dlouhou dobu. U elektrických a plynových grilů si ale můžete výkonnost i zvýšit. Promyšlené grily mají také prvky zvyšující grilovací výkon, jako jsou poklopy a kouřovod, který ohřívá grilovací plochu navíc i horizontálně a zajišťuje ideální hoření. Pro běžné rodinné použití stačí dvouhořákový plynový gril s výkonem od 7 – 10 kW. Pro větší grilovací party, kde se sejde více než osm lidí, si pořiďte velký čtyřhořákový gril, u něhož je třeba výkonu cca 20 kW.

Recept pro prvojarní grilování:
Grilovaná krkovička na medu
6 plátků vepřové krkovičky
3 velké lžíce medu
citrónová šťáva
6 stroužků česneku
sůl dle potřeby
2 lžíce oleje
pár kapek sójové omáčky
pár kapek worcestrové omáčky
1/4 lžičky pepře
1/4 lžičky drceného kmínu
1/4 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky chilli

Nejprve smícháme med s citrónovou šťávou, prolisujeme česnek, následně pak přidáme do směsi, osolíme, přidáme olej, sójovou i worcestrovou omáčku a koření. Směs důkladně promícháme, a pak do ní naložíme maso, které necháme marinovat v chladu několik hodin. Ideální je přes noc do druhého dne, aby se chutě do masa vpily. Marinované maso pak vytáhneme, dáme na gril a grilujeme z každé strany cca 10 - 15 minut, podle žáru. Během grilování můžeme potírat zbylou marinádou. Dobrou chuť.

Total Comments

  • Arks plus
  • Utopenci
  • Rudolfovo pekařství
  • Micoz
  • Narodni_dum
  • Hrubá Voda
  • Interforst
  • Basic
  • Infos
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Přidejte si nás na Facebooku

Anketa - hlavní

Co říkáte na opětovné odložení rekonstrukce Vrahovické ulice?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vlna zájmu.

Obrovský zájem vyvolal příběh nemocné holčičky, která trpí epilepsií, vzácnou genetickou vadou a prošla si také dětskou mozkovou obrnou. Po zveřejnění v minulém vydání jsme zaregistrovali několik dárců, kteří chtěli rodičům tříapůlroční Lexinky pomoci. Sbírka proběhla i mezi členy redakce a přidali se k nám také manželé Černoškovi, načež došlo k předání více jak třiceti tisíc korun.

Opět bez tiskovky.

Přestože byl nouzový stav ukončen a v platnost už vešla další a další rozvolňovací opatření v souvislosti s obavami před nákazou Covid-19, prostějovští radní po svém úterním jednání opět zrušili tiskovou konferenci s novináři. Ve snaze zjistit informace o práci konšelů je tak nejen Večerník stále odkázán na e-mail či telefon...

Total Comments

Osobnost týdne

Miroslav Hochvald

Starosta Bílovic-Lutotína byl nepravomocně odsouzen za trestný čin z nedbalosti, kdy se loni v březnu zabila po pádu do sklepa v obecní budově sedmadvacetiletá žena. Třicetiměsíční trest má však tříletou podmínku a jeho součástí není zákaz výkonu zastupitelské funkce. Hochvald tak zůstává ve funkci.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Total Comments

Číslo týdne

8 000 000


Od minulého úterý už může veřejnost vkročit do zrekonstruovaného Bezručova červeného domku v Kostelci na Hané. Oprava domu slavného básníka stála krajskou kasu osm milionů korun.

8 000 000

 

Total Comments

Výrok týdne

„VEČER BYL UNAVENÝ, USNUL TADY NA KANAPI A UŽ SE NEPROBUDIL…“

Takto okomentoval smutnou událost ve Vrahovické ulici v Prostějově, kde zemřel padesátiletý muž, jeden ze zaměstnanců autoopravny.

Total Comments