Koronavirus provázel život Prostějovanů téměř celý loňský rok. A nebylo ani divu, vždyť témata hrozby nákazy čínským virem zaplňovala i nejčtenější regionální periodikum již od počátku února. Postupně se všechny okolnosti týkající se covid-19 staly tím, o čem se i na veřejnosti mluvilo jako o nejzásadnější věci. Jako kdyby nic jiného na světě neexistovalo... Jak se vůbec koronavirová situace vyvíjela na Prostějovsku? Večerník svým čtenářům přináší podrobný přehled.

* ÚNOROVÁ HROZBA

Slovo koronavirus se v Prostějově poprvé začalo skloňovat začátkem února. Strašidelné zprávy z Číny a šířící se virus v prvních zemích Evropy komentoval primátor František Jura. „V souvislosti s takzvaným koronavirem, o kterém se v posledních dnech píše v médiích, nepanikaříme, ale chceme být připraveni i na sebemenší riziko,“ řekl František Jura poté, co s tehdejším hejtmanem Ladislavem Oklešťkem navštívil prostějovskou nemocnici za účelem zjištění, jak je infekční oddělení připraveno na možný příjem pacientů s covid-19.

* BITÍ NA POPLACH

Na konci února se už sešel Krizový štáb Olomouckého kraje. „V žádném případě nechceme šířit paniku. Současnou situaci ale nemůžeme podceňovat. S ostatními členy štábu si proto předáme informace, které jsou v tuto chvíli k dispozici, a dohodneme se na dalším postupu,“ řekl tehdy hejtman Ladislav Okleštěk.

* PRVNÍ PŘÍPAD

V úvodním březnovém týdnu už to přišlo! Hygienici v Prostějově zaregistrovali hned tři případy nákazy virem covid-19. Vláda tehdy zatím jen doporučila lidem nosit na veřejnosti ochranné roušky na obličeji.

*

Prvním hospitalizovaným pacientem s covid-19 v prostějovské nemocnici se stal japonský manažer firmy Toray. Zástupci této společnosti se k situaci postavili čelem a veřejnost informovali o rozsáhlých hygienických opatřeních uvnitř firmy. Společně s ním přijalo infekční oddělení další tři pacienty se závažnými potížemi.

* PANIKA ROSTE

Vláda dnem 17. března uvrhla svým rozhodnutím celou republiku do karantény. Lidem byl povolen pouze přesun za prací a na nezbytné nákupy. Prostějované začínají hromadně šít roušky, kterých je v té době nedostatek. Město uzavřelo kino, divadlo, knihovnu a další kulturní instituce. Někteří lidé propadají panice, v hospodě v Brodku u Prostějova napadli hosta, o kterém si mysleli, že úmyslně šíří covid-19...

* ZAVÍRÁME…

V polovině března uzavřela Domovní správa Prostějov městské lázně, zimní stadion i Společenský dům. Magistrát zrušil veškeré kulturní a společenské akce.

* ODLOUČENÍ

Do karantény míří i známé osobnosti, například politik a vysokoškolský učitel Petr Sokol. Ten po návratu z Bruselu musel být dva týdny v oddělené domácnosti. Jídlo mu vozila rodina.

* POČTY ROSTOU...

Do konce března se počet nakažených v Prostějově ztrojnásobil, před prostějovskou nemocnicí bylo otevřeno nové odběrové místo na vzorky kvůli testování. Představitelé sociálních zařízení si stěžují, že mají velký nedostatek ochranných prostředků. Trestní jednání z obav šíření nákazy zrušil také Okresní soud v Prostějově. O měsíc je také odloženo blokové čištění města.

* NAKAŽENÝ PRIMÁŘ

Začátkem dubna se v prostějovské nemocnici nakazila polovina personálu infekčního oddělení. Mezi nimi i primář Zdeněk Prokeš.

* ŠIJU JÁ, ŠIJEŠ TY

Do šití i následné distribuce ochranných roušek se zapojují běžní lidé i politici. V tu dobu naprosto nedostatkové ochranné pomůcky rozdává zdarma také magistrát, o roušky je enormní zájem.

* OMEZENÉ SLUŽBY, TRPÍCÍ VĚŘÍCÍ

Prostějovský magistrát omezil úřední hodiny a veřejnosti tak zbyly na vyřízení úředních záležitostí pouhé dva dny. Uzavřeny byly všechny kostely, mše a bohoslužby vysílaly farnosti na internetu.

* APRÍL PŘINESL MRTVÉ

Během prvního dubnového týdne zemřeli v prostějovské nemocnici první dva pacienti na covid-19. Dohromady jim bylo 161 let. Vláda zakázala tradiční velikonoční mrskut, na Prostějovsku vyrazilo do ulic jen několik odvážných koledníků. Zavírají se školy, žáci i učitelé přecházejí na distanční výuku. S nákazou bojují také v Domově seniorů v Nerudově ulici, hospitalizována byla čtyřiadevadesátiletá stařenka.

* TESTUJE SE VE VELKÉM

Mobilní odběrové místo u prostějovské nemocnice zřízené v polovině dubna praská ve švech, lékaři diagnostikují další stovky nakažených. Ve střehu jsou i policisté a strážníci. Denně jsou řešeny desítky přestupků těch, kteří nerespektují protiepidemická opatření.

* VEŘEJNĚ SE UŽ NEJÍ

Uzavřené restaurace a kavárny nabízejí pokrmy i nápoje Prostějovanům přes výdejní okénka. Z náměstí zmizely předzahrádky a centrum se stává pro mnohé „mrtvou“ zónou.

* PRÁCE POŘÁD DOST. ZATÍM...

První vlna covid-19 nemá naštěstí negativní důsledky pro nezaměstnanost, během dubna přibylo v Prostějově pouze dvanáct lidí, kteří přišli o práci. Úřad práce navíc hlásí, že firmy neuvažují o hromadném propouštění.

* STĚHOVÁNÍ POLITIKŮ

Jednání prostějovského zastupitelstva na konci dubna muselo proběhnout v sále Společenského domu, neboť v obřadní síni radnice by nemohla být dodržena přísná protiepidemická opatření. Strážníci po příchodu do sálu všem zastupitelům měřili tělesnou teplotu.

* NÁVRAT DO NORMÁLU, ALE

Dne 17. května skončil v České republice nouzový stav, který trval plných 66 dní. Po rozvolnění opatření se vrátil částečně život i do Prostějova. Znovu otevřely obchody, restaurace, kavárny, fitness centra i sportoviště. Čilý ruch byl k vidění na městské tržnici, v omezeném režimu začíná fungovat kino, divadlo i Společenský dům. Za velmi přísných podmínek jsou už lidem k dispozici i městské lázně.

* UZAVŘENÁ MLÉKÁRNA

Že není nad koronavirem vyhráno, potvrdil ve druhé polovině května případ z Otinovsi. Místní mlékárna byla uzavřena, ve firmě bylo pozitivně testováno několik desítek pracovníků. Karanténa a uzavření podniku trvaly dva týdny.

* ZÁBLESK

V Prostějově uvádí restauratéři zpět do provozu zahrádky. Město se nadechuje, začíná žít. Zahájeno bylo konečně také blokové čištění města.

* OPATŘENÍ TRVAJÍ

V závěru května jsou již povoleny návštěvy v sociálních zařízeních, v prostějovské nemocnici ovšem zákaz návštěv platí i nadále. V tu dobu bylo v celém Olomouckém kraji 719 potvrzených případů covid-19. Dne 25. května se po dvouměsíční distanční výuce vrátili do lavic školáci.

* KOUPAT SE DALO

Během června postupně otevřela své brány i prostějovská koupaliště. Návštěvníci však museli dodržovat přísná hygienická opatření, což se zřejmě odrazilo na nižším počtu koupáníchtivých Prostějovanů. Po celý červen pak byl v rámci Prostějovska zaznamenáván minimální nárůst pozitivně testovaných osob na covid-19. Většina z nás byla přesvědčena, že jsme nad koronavirem zvítězili. Jak jsme byli bláhoví…  

* LÉTO JAKO VŽDY

Během letních prázdnin nebylo většinou o koronaviru ani slyšet, Prostějované vyrazili na dovolené i na mnohá místa v zahraničí. Na začátku srpna překvapila snad jen zpráva o hromadné nákaze v „A“ mužstvu LHK Jestřábi, které tak muselo putovat do karantény. Až na konci druhého prázdninového měsíce přicházely zprávy o tom, že náznaky příchodu druhé vlny covid-19 přece jen jsou. V tu dobu ale ještě nikdo netušil, že virus za pár týdnů opět udeří v plné síle. V daleko větší než během jarních měsíců.

* ŠKOLY SE OTEVŘELY

I přes varující čísla ohledně postupného zvyšujícího se počtu nově nakažených osob se prostějovské školy připravovaly na nový školní rok. Vládní opatření byla podle mnoha ředitelů zmatečná, přesto začátkem září nastoupily do lavic tisíce školáků. Stále ještě nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo něco měnit. Vždyť i premiér Andrej Babiš ujišťoval veřejnost, že vláda nehodlá již nic zavírat a občany omezovat...

* ROUŠKY SE VRACÍ

Během prvního zářijového dne hlásila prostějovská nemocnice hospitalizaci šesti nakažených pacientů, z nichž polovina vykazovala závažné příznaky. Vláda vyhlásila povinnost nosit ochrannou roušku na obličeji ve vnitřních prostorách úřadů, v sociálních zařízeních a také v hromadné dopravě.

* NEMOCNÁ „ZAGORKA“

Plánovaný koncert Hany Zagorové v Prostějově se neuskutečnil. Několikanásobnou zlatou slavici „skolil“ těsně před vystoupením covid-19.

* OMEZENÉ HODY

Hanácké slavnosti v Prostějově se přece jen uskutečnily, i když několik doprovodných akcí muselo být kvůli rostoucímu nebezpečí nákazy koronavirem zrušeno.

* COVID-19 ZAÚTOČIL ZNOVU

V polovině září už bylo jasné, že je zle. Hromadná nákaza koronavirem byla hlášena ve dvou prostějovských školách i v sociálním zařízení SANCO ve Vrahovicích. V rámci Olomouckého kraje už nepřibývali pouze jednotlivci, ale celé stovky nově pozitivně testovaných občanů.

* NEPOSLUŠNÍ SE HLÁSÍ...

Strážníci i policisté řeší desítky přestupků proti nařízením vlády. Prostějované nechtějí nosit roušky, a tak padají pokuty, byť jen v řádech stokorun.

* POZITIVNÍ STOUPAJÍ

Na konci září bylo v prostějovské nemocnici hospitalizováno už jednadvacet pacientů a hejtman Ladislav Okleštěk nařídil monitoring vývoje nákazy na všech školách v kraji. První nakažení se objevili také v sociálních zařízeních na Prostějovsku. Ředitel Domova seniorů v Nerudově ulici Zdeněk Libíček doporučil uživatelům nevycházet vůbec ven. V tu chvíli už pracovníci krajské hygienické stanice registrovali téměř 3 000 pozitivně testovaných osob.

* RADNICE NEODOLALA

Koronavirus udeřil i na prostějovském magistrátu. Více než desítka úředníků musela do karantény, virem se nakazila také radní Marcela Župková. Ta v rozhovoru pro Večerník vyzvala Prostějovany, aby nebezpečí nákazy v žádném případě nepodceňovali.

* ROSTE POČET TĚŽKÝCH PŘÍPADŮ

Prudký nárůst hospitalizovaných pacientů hlásila začátkem října prostějovská nemocnice. Z více než dvou desítek pacientů byla čtvrtina ve vážném zdravotním stavu. Na Prostějovsku v tu chvíli bylo už 288 aktuálně nemocných osob.

* OPĚT NOUZE

Od pondělí 5. října vyhlásila vláda opět nouzový stav. Byla uzavřena část středních škol, do kin a divadel mohl jen omezený počet lidí, to samé se týkalo akcí pořádaných pod širým nebem. Kuriózním vládním opatřením této doby byl zákaz zpívání... Ve chvíli vyhlášení nouzového stavu přibylo v Olomouckém kraji 681 nově pozitivně testovaných osob.

* „ŠVEHLOVKA“ V KARANTÉNĚ

Do karantény putovali studenti Švehlovy střední školy. V pondělí 12. října po dalších opatřeních vlády byly uzavřeny galerie, muzea, divadla, kina a další kulturní zařízení. Restaurace byly nuceny uzavřít ve 20.00 hodin. Vláda zrušila i volnočasové aktivity sportovců, přerušena byla také sportovní utkání profesionálů. Zakázané byly návštěvy v sociálních zařízeních, žáci prvního stupně základních škol pokračovali sice v prezenční výuce, druhý stupeň ovšem z poloviny musel absolvovat opět výuku distanční. Prostějovský magistrát také výrazně omezil úřední hodiny, konkrétně podle nařízení vlády po pěti hodinách v pondělí a ve středu.

* FURT SE KRADE

V polovině října registruje policie v Prostějově celou řadu případů krádeží i vloupání. Vzhledem k nouzovému stavu hrozí pachatelům zvýšená trestní sazba až na osm let kriminálu.

* NAKAŽENÍ POLITICI

Ve zbývající části měsíce října přibývají v Olomouckém kraji další stovky nakažených, prostějovská nemocnice tenkrát přijala už na čtyři desítky pacientů. Covidem se nakazil pivínský starosta, do izolace zamířila také trojice prostějovských zastupitelů. Prostějovští restauratéři na výzvu vlády opět uzavřeli své provozovny s tím, že budou muset propouštět zaměstnance.

* HOSPODY POD BEFELEM

Policie i v Prostějově provádí v restauračních zařízeních namátkové kontroly, v některých uzavřených prostorách se přece jen nacházejí hosté. Padají mastné pokuty.

* VŠE SE RUŠÍ…

Už v závěru října bylo jasné, že i ze strany magistrátu dojde k výraznému omezení kulturních a společenských aktivit. Zrušena byla veškerá kulturní vystoupení v rámci Prostějovské zimy a město poprvé po pěti letech upustilo od provozování mobilního kluziště na náměstí T. G. Masaryka. Stejně dopadly i další akce v celém regionu.

* ROSTE TO, ROSTE...

Hrůzu vyvolávající čísla z nových statistik dorazila během posledních říjnových dnů. Každý den přibývalo v Olomouckém kraji přes 800 nově nakažených osob a v Prostějově registrovali hygienici už 1 569 aktuálně nemocných lidí postižených nákazou covid-19.

* COVID-19 ÚTOČÍ NA VEŘEJNÉ INSTITUCE

Domov seniorů ve Víceměřicích hlásí 22 nakažených. Mateřské školy v Kostelci na Hané a Nezamyslicích musely být uzavřeny, nakazila se tam většina personálu. Prostějovská nemocnice vykazuje 78 hospitalizovaných pacientů, dvě desítky z nich jsou na umělé plicní ventilaci ve velmi vážném stavu.

* OPĚT NA MAGISTRÁTU

První náměstek primátora Jiří Pospíšil přiznal, že na prostějovském magistrátu je aktuálně nakažených třináct zaměstnanců. Kvůli karanténě většiny úředníků musel být uzavřen stavební úřad. Prostějovsko se v samém závěru října „vyšplhalo“ na příčku nejrizikovějšího okresu v republice! Denní nárůst nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel předčil i Prahu, Ostravu či Brno.

* ŠPITÁL V PLNÉ POLNÍ

Odběrové místo prostějovské nemocnice rozšířilo jak kapacitu, tak provozní dobu. Otestovat se přichází začátkem listopadu rekordní počet lidí. V tu dobu je v Olomouckém kraji nakažených už přes 21 tisíc lidí.

* SMRT V DOMOVĚ SENIORŮ

Koronavirová smrt si došla i pro jednu klientku Domova seniorů v Nerudově ulici. V tomto zařízení je pak dalších osmadvacet uživatelů i členů personálu pozitivně testovaných na covid-19.

* ČÍSLA MRTVÝCH STOUPAJÍ

Na konci prvního listopadového týdne přicházejí statistická čísla z prostějovské nemocnice, která berou dech. Od začátku pandemie zemřelo na covid-19 v tomto zdravotnickém zařízení už 37 pacientů! Centrum sociálních služeb v Prostějově hlásí 44 nakažených. Také ostatní sociální zařízení volají o pomoc, v domovech seniorů přestávají situaci zvládat.

* REKORDY PADAJÍ

Z odběrového místa prostějovské nemocnice přicházejí informace, že každý druhý testovaný člověk je pozitivní na covid-19. V polovině listopadu je už v prostějovské nemocnici hospitalizováno rekordních 99 pacientů, třetina z nich s velmi vážným průběhem covid-19. Nemocnice zároveň přiznala další jednotlivce, kteří viru podlehli.

* NAKUP JEN VE VELKÉM

Menší obchody v Prostějově jsou zavřené, ovšem supermarkety praskají ve švech. Vláda sáhla k dalšímu razantnímu omezení lidské svobody, začal platit zákaz vycházení od 21.00 hodin do 05.00 hodin. Policisté dodržování tohoto nařízení kontrolují a hned v prvních dnech rozdali šest pokut.

* CSSP TAKÉ SMUTNÍ

Smrt zasáhla i Centrum sociálních služeb v Prostějově, na koronavirus zemřel jeden z uživatelů. Stejně jako v ostatních sociálních zařízeních i tady začíná probíhat celoplošné testování, ze kterého vycházejí pozitivně další desítky osob.

* PRVNÍ NADĚJE...

V sobotu 14. listopadu přichází z ústředí Krajské hygienické správy v Olomouci po dlouhé době první příznivá zpráva. Tempo počtu nově nakažených obyvatel kraje se zmírnilo, podobně je na tom celá republika. Přesto už hygienici v kraji evidují od začátku pandemie 28 797 případů covid-19, přímo v Prostějově pak 4 987 případů. Třetí listopadový týden se do základních škol vrací děti prvních a druhých ročníků.

* ŃAKAŽENÝ ČERNOŠEK

Ve velmi vážném stavu je v olomoucké Fakultní nemocnici hospitalizován prostějovský sportovní boss Miroslav Černošek. Lékaři ho umístili na jednotku intenzivní péče a napojili ho na plicní ventilaci. Černoškův zdravotní stav se začal pomalu lepšit až po deseti dnech. Dnes už je v domácí péči.

* NEMOCNÝCH JE MÉNĚ...

Počty hospitalizovaných v prostějovské nemocnici klesají a radují se také v sociálních zařízeních. V Centru sociálních služeb i v Domově seniorů v Nerudově ulici v Prostějově i přes celoplošné testy zůstává už jen naprosté minimum nakažených jak klientů, tak členů personálu.

* ROZVOLŇUJE SE

Ve čtvrtek 3. prosince česká vláda rozhodla po delší době o rozvolnění tvrdých protiepidemických opatření. Znovu byly zpřístupněny obchody, služby a restaurace, jen divadlo, kino a další kulturní zařízení musela i nadále zůstat uzavřena. Prostějované se ve velkém vrhli za nákupy. Prezenční výuka na školách pokračuje u žáků prvního stupně základních škol a devátých tříd. Žáci zbylých ročníků se střídají ve třídách po týdnech. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek vyjádřil obavy z rozvolnění opatření. Podle něj měli Češi obětovat předvánoční nákupy a raději myslet na své zdraví. Rozhodnutí vlády o rozvolnění bral hejtman začátkem prosince jako rizikové. Centrum Prostějova výrazně ožilo, lidé hojně navštěvovali nejen otevřené obchody a vánoční jarmark, ale také samozřejmě restaurace. Před provozovnami kadeřnictví se tvořily dlouhé fronty.

* JÍDELNA V OHROŽENÍ

Vedení prostějovské nemocnice oznámilo, že v tomto zdravotnickém zařízení zemřelo od začátku pandemie už 90 pacientů v souvislosti s nákazou covid-19.  Po týdnu plné zátěže se dostali do problémů na Základní škole Jana Železného v Prostějově. Po nákaze členů personálu se v karanténě ocitla školní jídelna. Vedení školy řešilo stravování bezmála 700 žáků náhradními způsoby, pomohli kuchaři z uzavřených restaurací.

* PROBLÉMY NEKONČÍ

Poslanci schválili další prodloužení nouzového stavu, tentokrát do 23. prosince. Počty nakažených se v polovině posledního měsíce roku začaly opět rapidně zvyšovat a celá republika se ještě před Vánoci dostala do pátého nejrizikovějšího stupně „PES“. V polovině prosince je v Prostějově evidováno už 739 aktuálně pozitivně testovaných osob.

* NOVÉ ZÁKAZY

Od pondělí 14. prosince česká vláda znovu utáhla opratě a po dvou týdnech provozu opět uzavřela restaurace, služby a další služby. Obchody ale zůstaly otevřené, vláda nechtěla zřejmě lidem kazit Vánoce.

* POČTY ALE NELESAJÍ...

Týden před Vánoci se v Olomouckém kraji nakazilo koronavirem více než tři tisíce osob. Jednalo se o rekordní týdenní nárůst během celé pandemie. V sobotu 19. prosince večer bylo v Olomouckém kraji evidováno už celkem 38 577 potvrzených případů nákazy covid-19 od začátku pandemie. Ke stejnému datu pak bylo vykázáno 33 167 vyléčených osob a naopak již 653 zemřelých. Aktivních případů tehdy krajská hygienická stanice registrovala celkem 4 757. Domov seniorů v Centru sociálních služeb skončil po nákaze některých členů personálu i uživatelů v izolaci, těsně před Vánoci pak ubylo pacientů v prostějovské nemocnici.

* NOUZOVÝ STAV JEDE DÁL

Poslanci den před Vánoci prodloužili nouzový stav až do 22. ledna a zároveň vláda od neděle 27. prosince opět zpřísnila protiepidemická opatření. Uzavřeny byly obchody i všechny služby. V supermarketech se mohou od tohoto data prodávat jen potraviny. Platí zákaz nočního vycházení od 21.00 hodin do páté hodiny ranní.

* SLAVIT JE ZAKÁZÁNO

Noční zákaz vycházení znamená, že je také zakázán jakýkoliv pohyb osob na ulici během silvestrovských oslav. Prostějovský magistrát už s předstihem oznámil, že se nebude konat tradiční ohňostroj. Policisté před posledním dnem roku varovali, že pokud někoho přistihnou na ulici, budou ho tvrdě trestat.