Zhruba od poloviny března přichází období, kdy vás začínají ven lákat první jarní paprsky. Je to také čas, kdy se vrhnout na jarní péči o zahradu. Jarních prací na zahradě je požehnaně, ale nezapomeňte, že zahrada může být po celou sezónu vaším druhým domovem, tak jí věnujte potřebnou péči. Zapomenout byste neměli na několik základních věcí týkajících se péče o trávník, dřeviny či trvalky a traviny. My vám je dnes připomeneme.

Poslední kácení, prořezy, sázení stromů a keřů

Do konce března trvá vegetační klid, kdy můžete provádět kácení a větší prořezy dřevin, a to včetně peckovin a jádrovin. Zároveň je březen ideálním obdobím pro výsadbu stromů, pokud tedy plánujete nové „přírůstky“, vrhněte se do toho.

Pomalu (s ohledem na počasí) odkryjte keře, které byly chráněny před zimou. A podle toho, jak byla zima bohatá na srážky a sníh, případně jak jste zalévali stálezelené rostliny, zvažte zalití keřů. Pokud byl, či je vody nedostatek, určitě pár doušků věnujte všem.

Prořezávání keřů je trochu náročnější disciplína, které byste se měli věnovat až po nastudování potřeb jednotlivých druhů. Například kvetoucí keře jako zlatice a šeříky nikdy neřežte před květem. Naopak jiné keře můžete ořezat až o tři čtvrtiny jejich velikosti. Zlatým pravidlem při prořezávání je, že byste každý keř měli prořezat i uvnitř, nikoliv pouze po obvodu habitu.

Ani u keřů nezapomeňte na kvalitní hnojivo, které jim dodá potřebnou energii do startu další sezóny.

Kapitolu samu pro sebe představují růže. Každý druh (záhonové růže, pnoucí, keřové) má trochu jiné potřeby, čemuž byste měli při péči věnovat pozornost. Základem však je odstranit chvojí, kterým byly zazimované, teprve poté můžete zahájit řez. Zmlazují se zejména nemocné a neperspektivní části.

Vertikutace a další péče o trávník

Péče o trávník je rozhodně důležitou součástí jarní rutiny. Aby váš trávník prospíval, nezarůstal plevelem a byl krásně zelený, věnujte mu náležitou pozornost. Vertikutaci provádějte po druhé až třetí seči (většinou vychází na duben), kdy trávník opět roste a je plný síly. A co že je to ta vertikutace? Provádí se speciálním strojem s noži a na rozdíl od seče se provádí křížem. Vertikutátor prořeže váš trávník a podpoří tak růst jeho kořenů. Vertikutace se nikdy neprovádí u trávníku vysušeného sluncem, ale ani u toho podmáčeného. Jakmile je vertikutace hotová, je vhodné trávník dosypat křemičitým pískem, případně písek doplnit kompostem. Dále je vhodné dosít lysiny a trávník podpořit hnojivem s vyšším obsahem dusíku.

Jaro je také ideálním obdobím pro založení trávníku (je dostatek světla, půda je pořád ještě vlhká a nejsou vysoké teploty a sucha). To je možné provést výsevem nebo položením travního koberce.

Trvalky a okrasné traviny

Při péči o trvalky se zaměřte na odstranění uschlých květenství a listů. Rostliny pak budou mít prostor pro další růst. Jelikož zůstaly traviny přes zimu nezastřižené (aby v nich během zimy nezamrzla voda a poté neshnila dutá stébla), nyní nastal ten správný čas. Zastřihněte je zhruba 5 až 10 centimetrů nad zemí.

Voda v zahradě

Když jste si jistí, že už se nevrátí mráz, je čas i na ošetření a péči o vodní plochy, závlahový systém i o vodní rostliny. Zkontrolujte tedy funkčnost závlahového systému, případně proveďte nutné opravy a zapněte ho. Vyčistěte vodní plochy, jako jsou kašny, jezírka, bazény a přírodní biotopy. Jakmile je voda vyčištěná, můžete do ní vrátit i ošetřené vodní rostliny.

 

Tématickou stranu Jaro v zahradě najdete v tištěném vydání ze dne 18. března 2024.