No řekněte, kdy jsme v Prostějově naposledy zažili takovou zimní víkendovou pohodu? Poměrně silný mráz a sněhová pokrývka vykouzlily i na mnohých místech přímo ve městě doslova Ladovskou zimu. A co je hlavní, oba městské rybníky zamrzly a tak se během uplynulého víkendu staly místem dostaveníčka pro stovky bruslařů. Na krasickém a drozdovickém rybníku i podle zjištění Večerníku pokryla vodní hladinu dostatečně silná vrstva ledu.

 

Večerník se byl během sobotního odpoledne podívat, co mráz udělal s vodou v rybnících a jestli se už konečně bruslí. Jinde totiž Prostějované možnost k provozování tohoto koníčku nemají, dokonce ani na již dlouhé týdny uzavřeném zimním stadionu. Přestože to zřejmě nebylo zrovna v souladu s protiepidemickými opatřeními, desítky lidí bruslily jak v Krasicích, tak v Drozdovicích. „Já jsem byl s dětmi dopoledne i na Podhradském rybníku v Plumlově, na led přehrady jsme se přece jen báli vkročit. A teď odpoledne jsme k bruslení zvolili krasický rybník, máme to pár desítek metrů od domova. Je to paráda si takhle užívat zimy, jen aby nás nepřijeli „rozprášit“ policajti. Nejsem si jistý, jestli je setkání tolika lidí na jednom místě zrovna v ažuru,“ pokrčil rameny muž, který se dvěma malými synky obul brusle a proháněl se po zamrzlém krasickém rybníku. „Já jsem své pětileté dceři slíbila, že ji naučím bruslit. Moc možností jsme přes zimu neměli, toto je vlastně vůbec první. A užíváme si to spolu,“ svěřila se Večerníku Blanka Hradečná.

Zatímco v Krasicích bruslili v sobotu výhradně jen „amatéři“, to na drozdovickém rybníku se s hokejkami a pukem proháněli i mladí Jestřábi z místního hokejového klubu. „Kde jinde máme hrát,“ ulevil si mladík oblečený do dresu klubu. Ovšem i tady Večerník zastihl spoustu dalších lidí, kteří si přišli zabruslit hlavně s malými dětmi. „Bylo to už k nevydržení, dříve jsme chodili dvakrát týdně bruslit na zimák, a pokud bylo kluziště na náměstí, tak tam jsme chodili každý den. Ten koronavirus nás ale zbavil i těch nejhezčích koníčků a vlastně pohybu vůbec. Konečně jsme s dětmi venku na čerstvém vzduchu a můžeme si zasportovat,“ byl celý natěšený Jaroslav Sáček, který své tři děti nespustil po celou dobu z očí. „Vím, že led je dost silný, ale přesto opatrnosti nikdy není dost,“ vysvětlil svoji značnou pozornost tatínek.

I přes silný mráz zatím nejsou zcela zamrzlé říčky Hloučela, Romže ani Valová. Ale kdo ví, třeba se i na nich po dlouhých letech bude za pár dní také bruslit!