Pozoruhodný příběh prvorepublikové vily v Hamrech pokračuje. Zajímavou stavbu, v níž dříve fungovala mateřská školka, se město Plumlov snažilo prodat více jak šest let. Nakonec ji koupil Pavol Juráš, který zejména v operním světě působí jako režisér, scénograf a kostýmní výtvarník. Původem slovenský umělec, jenž mimo jiné spolupracoval s národními balety v Panamě či Makedonii, se nyní pustil do kompletní rekonstrukce.

Pavol Juráš se narodil v Ružomberku, na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě vystudoval divadelní režii, na Janáčkově akademii múzických umění v Brně operní režii. Studoval také herectví. V Česku vytvořil řadu inscenací například pro Národní divadlo v Praze či Národní divadlo Brno. Mimo řady svých dalších aktivit se Juráš podílel na vzniku tradice Plesu v opeře v Brně, pro který napsal scénář, navrhl kostýmy a též ho režíroval. Úspěch této akce mu přinesl pozvání, aby opakovaně realizoval Ples ve Státní opeře Praha.

Zchátralou a dlouho nevyužívanou vilu v Hamrech získal od města Plumlov na podzim roku 2017. Od počátku hovořil o tom, že po rekonstrukci chce dům co nejvíce otevřít lidem. Zájemcům nabízel například hodiny kreslení, kromě toho též občas hrával v plumlovském kostele na varhany. „Rád bych v Hamrech vytvořil Centrum krásných umění pojmenované Vila Siegfried,“ představil již dříve své ambice umělecky zaměřený muž, který nedávno začal působit na prostějovské Střední škole designu a módy a jenž to s obnovou rozlehlého domu myslí skutečně vážně. Aktuálně se nám podnikatele přes veškerou snahu kontaktovat nepodařilo.

Vila v Hamrech má za sebou pohnutou historii. Před druhou světovou válkou patřila jednomu z bohatých brněnských právníků, na základě Benešových dekretů po jejím skončení přešla do majetku obce. Po ukončení provozu školky objekt řadu let chátral a zdálo se, že najít pro něj nové využití bude téměř nemožné. Podařilo se! A má to být vskutku důstojné dílo.