Po pohromě, která zasáhla jižní Moravu, se zvedla nebývalá vlna solidarity. Lidé se snaží pomáhat všemožnými způsoby v rámci svých možností a nejinak je tomu i u prostějovských firem. Jedna z nich stojí za projektem zachraňvinaře.cz, který má za cíl pomoci právě vinařům z postižených oblastí.

Myšlenka tohoto projektu je velmi jednoduchá. Na uvedené webové stránce je seznam vinařství, z nichž si můžete libovolně vybrat. Jsou uvedeny i kontaktní údaje, takže se s vybraným vinařem můžete pohodlně spojit a domluvit se s ním na odběru vína. „Dávat smutné smajlíky na Facebook dovede každý. My jsme ale chtěli něco, co těm lidem opravdu pomůže. Nejsme zdatní tesaři nebo zedníci, přesto jsme chtěli něco podniknout. A protože jsme firma zabývající se i weby a marketingem, vytvořili jsme právě tento projekt,“ uvedl Přemysl Málek, jednatel společnosti Obchodníci, která za zachraňvinaře.cz stojí.

Zachraňvinaře.cz je unikátní i tím, že jeho autoři si z něj neberou žádné provize. Vše je čistě na domluvě mezi zákazníkem a vinařem. Stránka slouží „jen“ jako seznam pro snadnou orientaci.

Že jde o úspěšný nápad, dokazují i čísla. Jen za první týden fungování zaznamenal web na 4 tisíce návštěv. Přitom víc než polovina návštěvníků už využila kontaktní údaje na vinaře.

Pokud se chcete zapojit i vy, není nic jednoduššího než si zadat adresu www.zachranvinare.cz, vybrat si, od koho chcete víno koupit, a pak už se s daným člověkem jen domluvit na odběru.

„Nákupem vína uděláte někomu radost, a ještě pomůžete přímo těm, kteří to potřebují. Své peníze neposíláte na žádné hromadné účty, ale máte plnou kontrolu nad tím, ke komu doputují,“ uzavřel Přemysl Málek.