Tak to bude bomba! Státní vyznamenání od prezidenta České republiky Miloše Zemana by měl podle zjištění Večerníku získat i sportovní manažer, šéf prostějovského tenisového klubu a známý podporovatel kulturního dění Miroslav Černošek.

Stane se tak? Oficiálně Pražský hrad tradičně tají, kdo bude u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenán. A zavázán mlčenlivostí bývá i samotný laureát.

Tradiční ceremoniál na Pražském hradě spojený s předáváním státních vyznamenání u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa se 28. října neuskuteční. Důvodem je hospitalizace prezidenta ČR Miloše Zemana v nemocnici a skutečnost, že dosluhující premiér Andrej Babiš odmítl ocenění a medaile předávat. Prostějovany to může mrzet o to víc, že letos měli mít u nejprestižnějšího státního aktu zastoupení v podobě svého rodáka!

Jak totiž Večerník od několika na sobě nezávislých zdrojů zjistil, na seznamu vyznamenaných je také sportovní manažer a tenisový boss Miroslav Černošek. Ten měl tento čtvrtek obdržet z rukou Miloše Zemana ´Medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu´. „Nezlobte se, nemůžu to nijak komentovat, seznam navržených vyznamenání je tajný,“ zareagoval exkluzivně pro Večerník Černošek.

Zatímco ještě donedávna bylo nejasné, jak a jestli bude protokol probíhal, dnes už je vše jasné. Slavnostní předávání státních vyznamenání se z 28. října posouvá na neurčito. Podle vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře bude ceremoniál kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana, který je stále hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, odložen. Kromě ceremonie u příležitosti státního svátku neproběhne ani tradiční setkání s diplomaty, které zpravidla probíhalo 27. října večer, což zase potvrdil hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Odložení události přichází druhý rok po sobě. Vloni se státní vyznamenání nepředávala kvůli epidemii koronaviru. Loňští laureáti se tak měli účastnit letošního předávání. Hrad seznam všech letošních oceněných zveřejní na svých internetových stránkách 28. října ve 20:00 hodin. Státní svátek také připomene slavnostní střídání hradní stráže ve 12:00 hodin, na jehož konci zazní státní hymna. Večer bude první nádvoří Pražského hradu nasvíceno v barvách české trikolory.

Jak tedy bude předávání státních vyznamenání vypadat, rozhodne sám prezident. Ten může zvolit jakýkoliv jiný významný termín. Podle Kruliše by se tak mohlo stát například v březnu příštího roku u příležitosti vzpomínky na narození T. G. Masaryka. „Podobných termínů se ale nabízí hned několik. Uvidíme, co bude mít v plánu pan prezident,“ řekl v České televizi  Vladimír Kruliš. Hradní protokolář pak ujistil, že všichni ocenění byli osloveni a prezident podepsal udělení nebo propůjčení státních vyznamenání.

Miroslav Černošek se v případě ocenění zařadí do zástupu slavných a stejnou medailí vyznamenaných, jako jsou například Emil Zátopek, Věra Čáslavská, Dominik Hašek, Jan Železný, Martina Navrátilová či Jaromír Jágr.