V neděli 31. října 2021 zemřel v Ostravě ve věku 43 let po krátké a těžké nemoci historik, vědecko-výzkumný pracovník Slezského zemského muzea v Opavě a odborník na britskou královskou rodinu Kamil Rodan.

Rodák z Ostravy (*1978) vystudoval historii na Filozofické fakultě Ostravské univerzity (2001) a zároveň tamtéž získal doktorát z hospodářských a sociálních dějin (2008).

Ve svém badatelském zájmu se zaměřoval na problematiku hospodářských dějin Slezska v 19. století, osobnosti veřejného života 19. a 20. století, historii evropských panovnických rodů, československou populární hudbu ve druhé polovině 20. století včetně regionální historie Ostravska.

Podílel se na řadě výzkumných projektů a je autorem také řady hesel v Biografickém slovníku Slezska a severní Moravy. Přednášel i na Univerzitě třetího věku na FF Ostravské univerzity. Často vystupoval v médiích, kde se vyjadřoval k tématům, které byly spjaté s britskou královskou rodinou. Tou se zabýval od historie až po současnost.

Kromě řady odborných článků a studií napsal také historické publikace, například Život s korunou, Ženy s korunou.

Bydlel v městské ostravské části Nová Ves. Byl jejím kronikářem. Věnoval se také historii každodennosti a popularizaci historie.  Připravil a vydal kritickou edici korespondence slezského etnografa a folkloristy Antonína Satkeho.

Měl také významné rodinné vazby k Prostějovu, ve kterém prožila dětství a mládí jeho babička Leopolda Rodanová (1922–2004) rozená Peřinová, dcera vrchního pokladníka továrny Wichterle & Kovářík Otto Peřiny a zubní lékařky Heleny Burdakovové, absolventka dívčího reálného gymnázia v Prostějově.

Právě jí a jejím spolužačkám a spolužákům věnoval Kamil Rodan publikaci Neklidné století aneb Žít se ctí. Kniha je sondou do studentského života této třídy v době studia na dívčím reálném gymnáziu od roku 1933 do června 1941. Zachytil v ní nejen tehdejší Prostějov – město s bohatým průmyslovým, spolkovým a kulturním životem, ale také životní a profesní příběhy pětadvaceti studentek a studentů oktávy A. Kniha vydaná v roce 2019 Slezským zemským muzeem byla prezentována Kamilem Rodanem 5. února 2020 v přednáškovém sále Národního domu.

Kamil Rodan také dvakrát přednášel na pozvání Klubu historického a státovědného v sále Státního okresního archivu v Prostějově. 20. února 2018 přiblížil životní a profesní příběh prostějovské rodačky a kunsthistoričky Věry Běhalové a 21. května 2019 hovořil o osudech prostějovské pedagožky a kulturní a osvětové činitelky Zdeňky Soldánové. Přiblížil také její život po boku válečného hrdiny plukovníka Karla Soldána.

Historik Kamil Rodan byl nesmírně vzdělaným a kultivovaným člověkem, který se často vyjadřoval k minulosti našeho města i v různých diskusích na sociálních sítích. Jeho náhlým a nečekaným odchodem utrpěla naše historická věda citelnou ztrátu. Čest jeho památce