Jako kdyby hrách na stěnu házel! Někteří lidé jsou skutečně tak prostodušně důvěřiví, až to bolí. Další seniorka sedla na lep zatím neznámému podvodníkovi, který ji přes sociální síť informoval o tom, že vyhrála peníze. Devětašedesátiletá žena z Prostějova tomu uvěřila a následně splnila několik požadavků neznámého, když zcela slepě mu poslala veškeré údaje ke svému bankovnímu účtu, a dokonce později i potvrdila několik autorizací k platbě. Záhy se nestačila divit...

 

Co přesně a jak se událo? Legendou o výhře 20 000 korun obalamutil neznámý podvodník jednu z prostějovských seniorek. Ženě nejprve poslal na messenger zprávu, že když mu pošle své telefonní číslo, může se zapojit do soutěže a vyhrát nějaké jídlo zdarma. Ta nic zlého netušila a číslo neznámému poslala. Nato přeposlala i kód, který jí přišel v SMS zprávě. Následně obdržela zprávu, že vyhrála zmíněných dvacet tisíc korun od jisté zásilkové společnosti. Aby však mohla výhru dostat, měla poslat z obou stran ofocenou platební kartu a uživatelské jméno do bankovní aplikace.

A tak opět vyhověla, a vyhověla ještě několikrát, když ji neznámý žádal, aby potvrdila několik autorizací.

Prostějovští kriminalisté tím tedy vyšetřují další z celé série podobných případů. „O téměř pětadvacet tisíc korun připravil podvodník devětašedesátiletou ženu z Prostějova. Ve středu prvního listopadu ženě přišla přes aplikaci Messenger zpráva, jestli by na sebe mohla poslat telefonní číslo, protože se může zapojit do soutěže a vyhrát jídlo zdarma. Učinila tak, načež později obdržela zprávu, že vyhrála částku 20 tisíc korun od společnosti Alza,“ prozradil podrobnosti případu Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Žádné peníze se ale seniorce na kontě neobjevily, a v tu ránu jí došlo, že naletěla podvodníkovi. Následně tedy kontaktovala polici. „Ta po muži, kterému hrozí až osm let kriminálu, zahájila pátrání s tím, že dosud neznámému pachateli v případě jeho zjištění hrozí za přečin podvodu a další dva trestné činy trest odnětí svobody na tři roky až osm let,“ prozradil Hejtman.