Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu organizátorům 17. ročníku Smržického vandru nepříznivé počasí. Skvěle připravená akce přesto přilákala na start 170 účastníků, kteří se postupně za silného deště vydali na jednu z pěti různě dlouhých tras.

Klub českých turistů připravil uplynulou sobotu pro příchozí pět nádherných tras. „Na nejkratší dlouhou pět kilometrů vyšlo letos jen 38 účastníků, protože deštivé počasí rodiče s dětmi odradilo a zůstali doma. Nejvíc účastníků, přesně dvaašedesát, bylo na trase 11 kilometrů, která vedla přes Kapli a Stráž. Trasa 18 kilometrů už vedla přes Hraběnku a Velký Kosíř, tam šlo celkem 46 turistů. Trasu 28 kilometrů dlouhou si ´odvandrovalo´ šestnáct turistů, ti se prošli z Kosíře až na Bělecký Mlýn a kolem Romže zpátky do Smržic. Na nejdelší trasu 50 kilometrů se přihlásilo deset nadšenců. Jejich trasa vedla až do Přemyslovic, Stražiska a odtud zase přes Bělák a Romži do Smržic,“ vypočítal pro Večerník Zdeněk Balcařík, předseda Klubu českých turistů Smržice a hlavní organizátor Smržického vandru.

O turisty se staralo celkem třiatřicet členů Klubu českých turistů ať už na startu, nebo na kontrolách. „Nikde se po trasách žádné velké hloučky, taky v důsledku deštivého počasí, netvořily, takže po hygienické stránce bylo všechno naprosto v pořádku. Byli jsme moc rádi, že na trasách už fungovala občerstvovací okénka a zahrádky,“ připomněl Zdeněk Balcařík.

Nejstarším účastníkem letošního Smržického vandru byl vyhlášen a odměněn Jaroslav Punčochář z Kelčic, který ve svých 91 letech přijel z domova autem, obešel si trasu 11 kilometrů a zase jel domů. „Stejnou trasu si obešel také starosta Smržic Aleš Moskal s manželkou Evou. Účastnil se také předseda celé oblasti KČT Olomouckého kraje Rostislav Klemeš a předseda KČT Velké Opatovice Dušan Machourek. Ten přijel do Smržic autobusem, nechal se zaregistrovat a pěšky šel 47 km domů,“ vyzdvihl další rarity letošního ročníku akce Zdeněk Balcařík.

Večerník zastihl v sobotu ráno při startu na smržickém fotbalovém hřišti také Miloslava Dundálka z Pňovic u Litovle. Je výjimečný tím, že dosud nevynechal ani jeden ze sedmnácti ročníků Smržického vandru! „Ani nad letošní účastí jsem vůbec neváhal, i když lije jako z konve. I přes škaredé počasí je na každé trase spousta krásných míst, kde jsem ještě nebyl a rád se na ně podívám. Třeba dům Petra Bezruče v Kostelci na Hané, tam dneska zamířím. Člověk při tomto počasí musí být dobře oblečen, pak si akci užije stejně tak, jako kdyby bylo pěkně. Navíc si před startem dám nějakou tu ´čtvrtečku´ na zahřátí,“ smál se nestor akce Miloslav Dundálek.

Organizátory akce deštivé počasí mrzelo a „ke vzteku“ bylo, že po poledni déšť ustal a udělalo se opravdu krásně. „Celé dopoledne šlapali turisté v dešti a sluníčko vylezlo až po obědě. Kdyby tak bylo od rána, sešlo by se nám na startu minimálně čtyřikrát tolik turistů. Počasí je ale to jediné, co neovlivníme. Jinak se nám všechno povedlo a ti odolnější turisté, kterým déšť zase až tak nevadí, byli velice spokojeni. Po deseti Prostějovských vandrech to byl sedmnáctý Smržický vandr a přišli na něj dva účastníci, kteří ani jednu z těchto sedmadvaceti našich akcí nevynechali a sbírají jejich medaile. Byli to Miloš Dundálek a Roman Sedláček. Takové stálé účastníky máme nejraději, každoročně se ale objeví spousta těch, kteří na vandru ještě nikdy nebyli. Jsou překvapeni, jakou krásnou krajinu jim okolí Smržic nabídne. Každopádně nám spousta z nich děkovala, že jsme se v dnešní pohnuté době nebáli vandr uspořádat, protože většina okolních akcí byla ještě zrušena,“ uzavřel za pořadatele Zdeněk Balcařík s tím, že zdejší Klub českých turistů uspořádá letos ještě Smržickou šlapku pro cyklisty, a to hned po prázdninách 4. září.