Koncem letošního ledna to bylo 8 let, co tehdy jednadvacetiletá Zdeňka Kotyzová havarovala na náledí na neudržované silnici ve směru z Olšan do Držovic. Následně byla s velmi vážnými zraněními převezena do nemocnice, kde bojovalo o život. Jediný okamžik zcela změnil život nejen této slečně, ale i její maminky. Díky velké dávce víry i příspěvkům od spřízněných duší se oběma již podařilo ujít obrovský kus cesty. Loni na podzim však mohlo být vše úplně jinak...

 

Nyní devětadvacetiletá Zdeňka Kotyzová měla počátkem ledna 2015 vážnou autonehodu, při které si těžce poškodila mozek. Téměř tři měsíce prožila v kómatu a probudila se jako miminko. Stalo se z ní velké malé dítě a téměř vše se musela učit od začátku. Do celodenní a velmi náročné péče si ji vzala její maminka. „Nikoho nepoznávala, nemluvila. Věděla jsem, že ji tak nenechám a že pro ni udělám vše, co je jen možné. Jsem se Zdeničkou sama od jejích tří let,“ svěřila se Zdeňka Kotyzová, která začala shánět peníze, kde se dá.

V uplynulé zimě vznikla za tímto účelem internetová sbírka. „Chtěla jsem Zdeničce splnit jeden velký malý sen, a sice zajet s ní třeba do zoologické zahrady! Nejdůležitější ovšem bylo dopravit dceru bezpečně k lékařům na vyšetření, prevenci nebo i kvůli léčbě a terapiím. Z toho důvodu jsem poprosila o pomoc při shánění peněz na auto. Z úřadu práce jsme měli přislíbeno dvě stě tisíc korun, z dalších zdrojů jsem sehnala ještě padesát tisíc. Přesto nám k pořízení bezpečného vozidla chybělo něco málo přes tři sta padesát tisíc korun,“ popsala svoji tehdejší situaci Zdeňka Kotyzová.

Koncem letošního dubna byla sbírka ukončena (přesně na den 21. dubna), její výsledek překonal všechna očekávání. Během několika týdnů celkem 739 dárců z celé ČR poslalo 520 tisíc korun! „Z celého srdce všem těmto lidem děkuji za to, že to s námi nevzdali a že jim život mojí dcery není lhostejný,“ vzkázala nejen všem dárcům paní Zdeňka, která však o svoji dceru loni v září málem přišla. „Byla opět v umělém spánku, je opravdu neuvěřitelné, co se může ještě stát. Na druhou stranu se ze Zdeničky stala již dvojnásobná teta. Má kolem sebe dvojnásobek štěstí,“ prozradila jedna ze dvou obrovských bojovnic.