Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. To je zřejmě případ dvou účastníků konfliktu, k němuž došlo letos v létě. Devětatřicetiletý Ladislav Fedák tam okradl svého o 12 roků mladšího kumpána. Přestože mu u Okresního soudu v Prostějově hrozilo až deset let za mřížemi, nakonec vyvázl s podmínkou. Jak je to možné?  

Ladislav Fedák je nevysoký zavalitý cikán, který bydlí v Prostějově a pracuje v jedné ze zdejších společností zaměřených na automobilový průmysl. Uplynulý čtvrtek byl obžalován, že letos v červnu v Kolářových sadech napadl Ladislava P., který tam kolem dvaadvacáté hodiny seděl na lavičce a v ruce držel telefon. Fedák na něj nečekaně zaútočil, dal mu ránu kolenem a pak jej dvakrát uhodil pěstí do obličeje, následkem čehož mu přerazil zub. Krátce na to mu ukradl mobil a zmizel. V tomto případě si však ani o poškozeném nelze rozhodně dělat iluze. Sám Ladislav P. totiž skončil ve vězení a v souvislosti s tímto případem se nechal slyšet, že ho to prý už nezajímá, neboť má jiné starosti.

Přestože Fedákovi za loupež hrozilo až deset let vězení, státní zástupkyně Naděžda Kezniklová tentokrát sama navrhla podmíněný trest 30 měsíců s odkladem na tři roky. A soud nebyl proti. „Jsme si vědomi, že mezi oběma účastníky tohoto konfliktu byly spory už v minulosti a vše má i další podtext. Polehčující okolností je i to, že obžalovaný sice má v rejstříku trestů nějaké záznamy, nicméně ty jsou již staršího data,“ odůvodnila soudkyně Adéla Pluskalová s tím, že Fedák si další tři roky bude muset dávat pozor, aby se žádného jiného trestného činu nedopustil. Jinak si trest bude muset odsedět. Zároveň bude po celou dobu muset pravidelně docházet k probačnímu úředníkovi, který u něj bude mimo jiné pravidelně provádět testy na návykové látky.

Rozsudek je již pravomocný, obě procesní strany se na místě vzdaly práva na odvolání.