Na nepořádek ve svém okolí v Prostějově nadává výrazně víc lidí, než je těch, kteří jsou ochotni s ním něco udělat. To je zřejmě hlavní zjištění letošní podzimní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, která se tentokrát u Hloučely konala uplynulou sobotu 23. září.  

Už více jak čtvrtstoletí pořádá Český svaz ochránců přírody po celé republice akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Koná se vždy dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. „Tentokrát za námi k občerstvení U Abrahámka dorazilo celkem 25 lidí včetně jednoho miminka v kočárku. V drtivé většině jsou to naši věrní,“ shrnula Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris, která nechyběla ani při jednom z dosavadních ročníků největší tuzemské úklidové akce.

I letos při hledání odpadků nechyběly nálezy skutečných kuriozit. „Objevili jsme obří růžovou konvičku, která plavala po hladině Hloučely, staré hodiny, jež se povalovaly v trávě, nebo třeba podprsenku, z níž už vyrůstala houba,“ přiblížil desetiletý Filip, který do akce vyrazil i s tátou a tříletou sestrou.

Pro všechny, kteří si udělali čas, byly U Abrahámka tradičně připraveny špekáčky, jež si přítomní mohli opéci na připraveném ohni. K tomu také dostali poukázku, za niž si mohli koupit cokoliv k pití dle svého výběru.

Čilý ruch panoval také u mostu v Olomoucké ulici, kde stejnou akci pořádal prostějovský Okrašlovací spolek. Sem mimo jiné dorazili také žáci ZŠ z ulice E. Valenty, což počty účastníků výrazně navýšilo. Těm se podařilo zcela zaplnit připravený kontejner, kam se vešla mimo jiné i postel. „Je neskutečné, jací jsme bordeláři. Ale zároveň se sluší poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu. Díky, velká poklona,“ vzkázala předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová.

Celá akce má kromě úklidu okolí oblíbené Hloučely, kam každý den míří stovky lidí, nepochybně smysl hlavně pro naši budoucnost, konkrétně pak vztah nastupující generace k životnímu prostředí. „Náš syn sice tentokrát nemohl, ale často vzpomíná na to, jak minule uklízel a kolik se toho našlo. Od té doby si dává mnohem větší pozor, kam co vyhazuje,“ vystihla nezastupitelný význam podobných aktivit pro děti jedna z Prostějovanek.