Statutární město Prostějov se prostřednictvím Sportcentra-DDM připojilo k výzvě 10 000 kroků. Projekt motivuje občany České republiky ke zdravému způsobu života, což je právě v této těžké koronavirové době chvályhodné. A jak do toho? No nejlépe nechat auto doma a vydat se na každodenní procházku! Pokud dokážete ujít denně deset tisíc kroků, jak k tomu vyzývá organizace Partnerství pro městskou mobilitu, máte vyhráno! Výzva startuje už tento čtvrtek 1. dubna 2021.

Chůze je nejpřirozenějším lidským pohybem, posiluje naše tělo i mysl. V době, kdy jsou naše tělo a mysl vystaveny náročným zkouškám, přichází nezisková organizace Partnerství pro městskou mobilitu s výzvou pro všechny – pojďte s námi cestou ke zdraví a zařaďte chůzi nebo běh mezi své každodenní činnosti.  „Cílem projektu je motivovat lidi k pravidelné aktivitě vykonané po svých vlastních nohou, a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Už jen pravidelný záznam a sledování aktivity nám pomohou lépe porozumět našim pohybovým návykům. Výzva deset tisíc kroků pracuje s magickou hranicí deseti tisíc, což je zhruba sedm a půl kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně kroků, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí,“ popisuje manažerka projektu Sylva Švihelová.

„Aktivitu je možné v rámci výzvy monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji v podobě printscreenu nahrát do svého profilu. Každý kilometr je bodově ohodnocený, přičemž je zde zohledněn věk účastníka a jeho BMI. Snahou je i těmto lidem umožnit umístění na prvních místech ‚výkonnostního‘ žebříčku. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny. Svou účastí plníte nejen svou osobní výzvu, ale také motivujete ostatní. To je nejlépe umožněno v rámci týmů, které účastníci mohou tvořit. Vzájemné povzbuzení, spolupráce a pomoc jsou tou nejlepší motivací těm, kteří to nejvíce potřebují,“ zdůrazňuje Jaroslav Martinek, ideový tvůrce a iniciátor projektu 10 000 kroků.

Jedním ze spoluorganizátorů výzvy je Sportcentrum DDM Prostějov, které pro vás společně s IRISem připravilo více než dvě desítky tras! „My jsme se jako Sportcentrum-dům dětí a mládeže přihlásili coby spolupořadatelé, neboť jsme tuto iniciativu přivítali, ostatně v našich hlavách obdobná akce rovněž klíčila. Jelikož kolegové z Partnerství pro městskou mobilitu na měsíc květen již plánují tradiční akci ´Do práce na kole´, rozhodli jsme se pokračovat v deseti tisících krocích na vlastní pěst, ovšem s laskavým svolením pořadatelů,“ objasňuje Jan Zatloukal, ředitel Sportcentra-DDM. „Pokud nemáte k dispozici chytré hodinky, krokoměr či aplikaci v mobilním telefonu, která by vám zaznamenala vaši aktivitu, a přesto se chcete této akce zúčastnit, můžete využít k vaší aktivitě naše změřené okruhy. Připravili jsme pro vás jak naučné, tak sportovní trasy v různých délkách. Pokud jakoukoliv uvedenou trasu projdete, můžete si její délku zapsat do vaší denní aktivity této dubnové výzvy. Jedná se tedy o zaznamenání výsledku na bázi fair play. Neboť cílem není samotný výsledek, ale váš dobrý pocit z vlastního pohybu a aktivity. A to je náš společný cíl,“ vzkazuje Zatloukal.

Mapky s trasami včetně řady dalších užitečných informací si můžete stáhnout přímo na stránkách www.sportcentrumddm.cz/10-000-kroku.

„O významu tohoto projektu jsme v radě města vůbec nepochybovali a okamžitě jsme ho podpořili. Kdo zná i mě, ví, že jsem celý život zastáncem sportování. Proto bych rád všem Prostějovanům tento projekt doporučil a vyzval je, aby se do něj přihlásili. Nezáleží na tom, zda jste muž, či žena, zda máte nějaké kilo navíc, nebo nejste zrovna sportovní typ. Udělejte něco pro své zdraví, stačí se jen zvednout ze židle a jít. Motivujte své kamarády, známé či rodinu. Překonejte sami sebe nebo soutěžte v týmu, každý krok se počítá do výsledků,“ vyzývá veřejnost primátor Prostějova František Jura.

Více se dočtete na www.desettisickroku.cz/o-projektu.

 

TRASY Sportcentra – DDM, Prostějov:

Naučné

Naučná stezka zajímavostí 2 (0,44 km)

Kameny zmizelých (5,2 km) trasa ve spolupráci se spolkem Hanácký Jeruzalém

Od sochy k pomníku (6 km)

Sportovní

Náměstí Spojenců (0,44 km)

Kolem hvězdárny (0,5 km)

Městský rybník Drozdovice (0,5 km)

Smetanovy sady (0,78 km)

Kolem Reálného gymnázia (1,2 km)

Husovo náměstí (1,3 km)

Kolářovy sady (1,3 km)

Lesopark Hloučela (2 km)

Lesopark Hloučela 2 (2,1 km)

Kolem stadionu (2,4 km)

Drozdovice (2,7 km)

Kolem E. Beneše a E. Valenty (3,3 km)

Trasa Prostějovem (7,5 km)

TRASY a STEZKY Ekocentra Iris, Prostějov:

Rašící Kolářovy sady (1,5 km), termín 1.4.- 6.4. - stezka je označena fáborky

Velikonoční stezka pro děti, Husovo nám. (1 km), termín 1.4.- 6.4. - stezka je označena fáborky

Podél Hloučely k soutoku s Romží (2 km), 7.4. - 13.4.

Putování za studánkami (7 km), 14.4. – 20.4.

Z Vrahovic na Kralické remízky (7 km), 21.4. – 27.4.

 

 

13 10000kroku