Chtěli byste si pořídit domů nějakého mazlíčka, ale uvědomujete si, že je náročné pořídit hned psa nebo kočku? Vyberte si takové domácí zvíře, o které je o něco snazší se postarat, a přitom vám přinese radost a zábavné chvíle. Je totiž prokázáno, že mít domácího mazlíčka je pro mnoho lidí velmi prospěšné. Při výběru nového zvířecího miláčka však v první řadě myslete na to, zda se o něj zvládne postarat i začátečník či jestli zvířeti poskytnete potřebný prostor pro žití. Důležité je také dbát na to, zda doma nemáte alergika!

 

Achatina – obří šnek

Obří afričtí plži, oblovky neboli achatiny patří mezi živočichy s minimálními životními nároky. Dospělá achatina dorůstá asi do 20 cm a dožívá se až 10 let. Prospívá ve skleněném teráriu, ale i ve větším plastovém boxu s dostatečnými dýchacími otvory. Nezapomeňte však domeček vždy pečlivě uzavřít, oblovky se velmi vynalézavě dostanou ven a mohou začít požírat například časopisy nebo noviny. Jsou to ale tichá zvířata, u kterých je nutné počítat především s apetitem a chutí téměř na všechno. Jejich potravu tvoří ovoce a zelenina, pochutnají si na salátu, okurce, nepohrdnou ani všemi možnými odřezky z kuchyně. V potravě potřebují dostatek vápníku, který je nutný k tvorbě ulity. Proto se jim do terária dává sépiová kost, v nouzi vystačí i s vaječnými skořápkami. Mají rády vysokou vlhkost a teplejší prostředí. Oblovky seženete od chovatele nebo na internetu za pár korun či dokonce zdarma, případně se dají koupit ve zverimexu.

Želva

Nevyžaduje velké nároky. Želv existuje spousta druhů lišících se velikostí, vlastnostmi i náročností péče. Želvy rozlišujeme především na vodní a suchozemské. Každá želva má rozdílné potřeby, přesto nevyžadují mnoho pozornosti. Jediným zádrhelem může být zimování suchozemských želv, kterého se začínající chovatelé obávají. Želvy budou doma spokojené, i když jste celý den pryč, bez problémů zvládnou pobývat v bytě o samotě. Želva dokáže být velmi vděčný společník. Přesto si zakoupení želvičky rozmyslete, jedná se o dlouhověkého živočicha a bude vám dělat společníka mnoho let. Vždy si ještě dopředu zjistěte, jaké prostředí musíte želvě vytvořit – v nevhodném totiž hodně trpí. Ideální pro chovatele začátečníka je hlavně želva zelenavá. Pořizovací cena želv není úplně malá, želva zelenavá stojí kolem 1 500 korun. V dospělosti dorůstá přibližně 20 cm a je vhodná i do menších bytů. Potravu vyhledává rostlinnou, nutné je doplnit stravu o zdroj vápníku. Vyžadují dostatečný přísun ultrafialového záření, proto je občas vystavte slunci nebo zajistěte osvětlení umělým zdrojem UV záření. Želvám také nevyhovuje pobyt ve zcela suchém prostředí, je nutné jim dopřát v teráriu dostatečnou vlhkost.

Křeček

Chcete, aby váš mazlíček byla nadýchaná a roztomilá chlupatá kulička? Pokud vás netrápí alergie, můžete vybírat z malých kamarádů se srstí. Rozkošný křeček uspokojí přání po domácím zvířátku, a přitom neodčerpá z rozpočtu příliš velkou částku, cena za křečka se pohybuje v řádech desetikorun. Nevyžaduje ani neustálý dohled a soustavnou péči. Stačí mu čistá klec, pár prolézaček a jednoduché jídlo. Velmi oblíbený pro svou přátelskou povahu je například křečík džungarský. Křeček je také noční tvor a je nutné počítat s jeho větší aktivitou v noci. Přes den spíše spí a není úplně nadšený, pokud se po něm vyžaduje hraní nebo mazlení. Zato v noci je téměř k nezastavení, a pokud mu pořídíte běhací kolečko, možná budete muset klec s ním přemístit do jiné místnosti, abyste se vyspali.

Králík či morče

Králík a morče jsou už pořádní hlodavci, a pokud si na své majitele dobře zvyknou, bývají úžasní miláčkové. Na stravu ani ubytování příliš nároční nejsou. Plemen králíků je mnoho, jestli tedy nemáte dostatek místa, ale i jestli s králíky začínáte, jsou pro vás vhodnější ti menší. Králíci totiž potřebují velkou boudu s výběhem, kterou je třeba pravidelně čistit. Morče je velmi přátelské a dá se lehce ochočit. Proto potřebuje společnost a čas. Co se týče potřeb morčat, ty jsou podobné jako u králíků. Před pořízením si určitě zjistěte, jestli někdo u vás doma není na králíky nebo morčata alergický. Oba tito hlodavci jsou poměrně společenští a vyžadují hodně pozornosti, nenechávejte je příliš o samotě.

Rybičky

Patří k méně náročným domácím mazlíčkům a jsou proto oblíbené i u velké části rodičů. Krmení a pozorování rybiček si pak užívá celá rodina. Zařídit jim akvárium může být velmi snadné i docela složité, ale když už máte hotovo, nemusíte rybičkám věnovat příliš času. Vhodné akvárium může být ale i drahé. Je tedy nejlepší, abyste si nechali poradit a zjistili si o rybkách co nejvíce informací. Následné čištění akvária a pravidelná výměna vody jsou náročnější činnosti. Pohled na ně každopádně uklidní a ke všemu jsou hezky barevné. Na výběr je z celé řady nádherných rybiček. Mezi nejoblíbenější druhy patří tetry, zejména neonové, černé či červené, dále třeba parmičky, mečovky, paví očka nebo přísavky. Pamatujte na to, že různé druhy rybek potřebují různá prostředí, různou teplotu, kyselost a slanost vody, jiná osvětlení, proto se snažte vybrat takové, aby spolu mohly být pohromadě. Záleží na vašich schopnostech a preferencích. Vždy je ale lepší se poradit s odborníky, jak postupovat, abyste měli spokojené rybky a krásné akvárium.

Papoušek

Chov ptactva je samostatnou kapitolou a mnoho druhů vyžaduje specifické podmínky a zacházení. Ale i pro začínajícího chovatele se dá najít ptáček, který bude prospívat v jednoduchých domácích podmínkách. Papoušci jsou nenároční a určení spíše na pozorování než na mazlení a společné dovádění. Papoušků také existuje celá řada a liší se i svými schopnostmi a dovednostmi, které je můžete naučit. K drobným druhům patří andulky, kanárci, agapornis, zebřičky či chůvičky. Velmi dobrým společníkem je kanárek, který dovede potěšit svým zpěvem i dováděním. Bude spokojený, pokud má dostatečně velkou klec, přístup ke krmení, sépiovou kost a nádobku na koupání. O něco větší a trochu náročnější jsou pak korely či rozely. Některé druhy kromě zrní vyžadují také traviny či zeleninu a některé druhy jsou poměrně hlučnější. Většinou potřebují prostor a možnost se prolétnout. Zjistěte si také, zda můžete chovat pouze jedince nebo zda potřebují společnost.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & CHOVATELSTVÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 17. května