Populárnímu konickému triatlonu Veteran steel man se narodil bratříček. A má se čile k světu! Oblíbené koupaliště ve Stražisku uplynulou sobotu 29. května vytvořilo zázemí pro premiérový ročník konického duatlonu. Ten se od známějšího triatlonu liší tím, že v něm chybí plavání, zato se v něm hned dvakrát běží. 

Duatlon byl vypsán na dvě tratě. První z nich představovala 4 kilometry běhu v kopcovitém okolí Stražiska, 25 kilometrů jízdy na kole ve směru Suchdol – Jednov – Konice – Stražisko a konečně asi 7 km běhu na trase ze Stražiska do Růžova a zpět. Jediný rozdíl ve druhé variantě „hobby“ spočíval v tom, že její účastníci si místo sedmikilometrové trasy na závěr zopakovali úvodní čtyřkilometrovou.

Na společný start se postavilo 46 závodníků soutěžících na delší distanci, variantu hobby pak zvolila další dvanáctka přihlášených. Pozoruhodné bylo, že v drtivé většině převažovali muži, odvahu našla jediná žena na delší trase a pouze tři další zkusily kratší možnost. „Počet účastníků mě překvapil, až šokoval. V minulosti jsme už jednou zkusili duatlon uspořádat, dorazilo na něj však pouze osm lidí, takže jej považujeme za jakýsi nultý ročník. Po čase jsme si řekli, že pokud se nás letos sejde alespoň dvacet, tak do toho půjdeme. Nakonec nás bylo téměř třikrát tolik, až jsme byli rádi, že jsme vše v našem víceméně rodinném organizačním týmu zvládli,“ shrnul své pocity hlavní organizátor Jan Kovanda, který jedním dechem poděkoval všem sponzorům za ceny pro ty nejlepší.

Na všech příchozích bylo jasně patrné, že jim organizované soutěžení chybí. Mnozí již byli nedočkaví na měření sil po tvrdém tréninku, který žádný covid nemohl zastavit, našli se však i tací, kteří závod brali spíše jako přípravu pro další klání. Všichni však odcházeli spokojeni. „Trasa byla moc pěkná, skutečnou třešničkou na dortu byl výběh ke kostelíku po křížové cestě, který přišel těsně před koncem. Když jsem kolem něj probíhal, tak právě bily zvony, trochu jsem znejistěl, zda mi právě nezvoní umíráček,“ shrnul své pocity s úsměvem Petr Janál, který dorazil z Brna.

Snad všichni, kteří se v sobotu ve Stražisku sešli, se již nyní těší na triatlon, který se na koupališti ve Stražisku bude konat 31. července. „A příští rok se budeme těšit znova na duatlon, už plnohodnotně, včetně čipů,“ uzavřel Kovanda.

 

Výsledky:

Steel:

Jméno: Čas:

1. Vít Svozil 1:13:10

2. Ondřej Horák 1:13:33

3. Jiří Vacek 1:14:09

Hobby:

1. Václav Navrátil 1:16:40

2. Ladislav Grepl 1:21:44

3. Tomáš Labounek 1:21:44