Oprava a výstavba nové kanalizace v současné chvíli komplikují silniční dopravu v Olšanech. Úplná uzavírka komunikace od křižovatky z Držovic směrem do Olšan u Prostějova až ke kostelu sv. Jana Křtitele platí od předminulého pátku. Kompletní uzavírka by měla trvat necelý měsíc, přesto se však najdou řidiči, kteří tento zákaz nedodržují a vesele si uzavírkou projíždějí i nadále. 

 

 

„Uzavřeli jsme cestu z důvodu plánovaného vybudování nové kanalizace. Jedná se o část místní komunikace a soukromé, uzavřeli jsme ji tedy hned od křižovatky, protože celá další trasa už jinam nevede. Celá oprava by měla trvat do desátého září, ale budeme se snažit o dřívější otevření,“ objasnil situaci starosta Olšan Milan Elfmark.

Obec však nyní daleko více trápí bezohledné chování řidičů, které tento zákaz příliš nevzrušuje a jež hazardují nejen se svým zdravím... „Nepochopitelná a zároveň smutná je pro nás situace, kdy řidiči zkrátka nerespektují dopravní značení. I přes zákaz komunikací dále jezdí, až se chvílemi nestačíme divit! Kromě vjezdu do uzavřené silnice se tu řeší i řada dalších věcí. V tomto týdnu například jeden z řidičů vůbec neváhal a projel se svým osobním vozidlem pod plně naloženou lžící bagru. Ve středu večer se zase nechtělo jednomu z řidičů poničit si vůz na rozkopané vozovce, tak to vzal přes školní chodník, který je široký, a vyjel až kus za školou mimo rozbitý úsek,“ popsal vzniklé těžkosti v obci starosta.

Největší komplikace v obci však nastaly pro místní obyvatele, kterým zákaz téměř znemožnil návštěvu hřbitova. Došlo k zatarasení komunikace po „staré“ do Prostějova, nezanedbatelný není ani doprovodný hluk. Nesnáze však vznikají i na trase do Lutína. „Největší potíž je to pro ty, kteří jezdí z Prostějova, a i když je v zákazu chytíme, tak velice spěchají do práce. Přitom objížďka zabere pár minut. Je to odrazem celé společnosti, nikdo zkrátka zákazy nebo vydaná nařízení nedodržuje, spíš se vše obchází. Mám však obavy, aby to nakonec neskončilo nějakým neštěstím,“ konstatoval smutně Elfmark.

Neblahý stav již obec řeší také s policií. V tomto případě se však jedná o místní a soukromé cesty, u kterých musí mít hlídka při plnění úkolu oprávnění či povolení. V Olšanech se tak snaží vzniklou situaci s bezohlednými řidiči pohlídat alespoň částečně v rovině obecních pracovníků.