Jeden z mnoha případů, které mohly skončit tragicky, evidují hasiči již přes pět let. „V loňském roce na Silvestra vyjížděli prostějovští hasiči k požáru adventního věnce do Žeranovské ulice v Prostějově. Dvaaosmdesátiletá uživatelka domku nechala na stole adventní věnec a doprostřed položila zapálenou svíčku. Plamen svíčky zapálil věnec, následně ubrus a stůl. Díky rychlému zásahu se oheň nerozšířil mimo stůl a nikoho nezranil. Požár způsobil škodu 3 tisíce korun, uchráněno bylo 2,5 milionu korun,“ shrnula tehdy mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Advent zahrnuje davové šílenství v obchodech, euforii z blížících se Vánoc a setkávání se v rodinách. Tyto čtyři hektické týdny přinášejí ale i řadu možných nebezpečí. Kromě vyšší kriminality hrozí všemožná zranění při autonehodách nebo pádech na ledu a především požáry. Lidé odedávna během adventu používají věnce a svíčky po celém domě, aby navodili příjemnou vánoční atmosféru.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje vydal pravidla, kterými je vhodné se během adventu řídit, abychom předešli nehodám. Každému z nás již nesčetněkrát bylo řečeno, ať nenechává svíčky hořet bez dozoru a že je třeba svíčku pořádně sfouknout.

Pečlivě volte místo, kam svíčku, věnec nebo aromalampu umístíte.

Vždy je umístěte na nehořlavou podložku v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů.

Neumísťujte svíčky k oknům a do průvanu.

Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu osob a zvířat v místnosti se zapálenou svíčkou, zejména při hře dětí.

Hořící svíčky nenechávejte nikdy bez dozoru.

Před odchodem z bytu a předtím, než půjdete spát, svíčku důkladně uhaste.

Čtěte informace o bezpečném zacházení s výrobkem na příbalovém letáku.