Páteční odpoledne patřilo těm, kteří jsou v Prostějově zvyklí na dlouholeté tradice. Radní nejprve zahájili provoz mobilního kluziště, aby vzápětí nechali slavnostně rozsvítit vánoční strom. Ten letos městu oproti dřívějším zvyklostem nedarovali občané, nýbrž si ho radnice vybrala sama. Tentokrát v ulici Stanislava Suchardy, kde byl dvanáctimetrový smrk pokácen a dopraven na náměstí.

 

 Provoz kluziště svým vystoupením zahájily krasobruslařky z oddílu Kraso-bruslení. U slavnostního zahájení nesměli chybět ani představitelé města. „Možnost zabruslit si v centru města budou mít občané až do 28. ledna. „Pro ty, kteří nevlastní brusle, je opět připravena možnost jejich zapůjčení. Za každou započatou hodinu zaplatí za výpůjčku dospělý padesát korun a dítě ´dvacku´. Je nutno počítat s vratnou kaucí pěti set korun za každý vypůjčený pár bruslí,“ informoval náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že aktuální obsazenost kluziště mohou zájemci o bruslení vysledovat přímo na internetových stránkách města z kamerového záznamu.

Úderem páteční sedmnácté hodiny pak dětská hudební skupina Čiperkové přivítala první písničkou několik set Prostějovanů, kteří se sešli před radnicí. Vánoční strom přišli slavnostně rozsvítit primátor František Jura a jeho první náměstkyně Milada Sokolová. „Bývalo zvykem, že jsme náš vánoční strom většinou pojmenovali podle místa, kde rostl. Stejně tak tomu bude i letos, přičemž několik občanů se v anketě na tomto jménu shodlo. Náš smrk byl pokácen v ulici Stanislava Suchardy, takže strom se jmenuje Standa,“ oznámila Milada Sokolová, načež celé náměstí odpočítalo poslední tři vteřiny do jeho rozsvícení. „Jsem rád za celé vedení města, že se vás zde vpodvečer tolik sešlo. Chtěl bych vám všem s přicházejícím adventem popřát, abyste si ho všichni společně užili. I když vím, že to nebude jednoduché, všichni máme spoustu starostí. Zapomeňme teď ale na ně a užívejme si Vánoce! Nejlépe s rodinou a dětmi,“ pronesl během slavnostního proslovu primátor František Jura.