Na konci uplynulého týdne zveřejnilo Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje souhrnnou statistiku kriminality za uplynulý rok 2020. Z čísel vyplývá, že v rámci celého hejtmanství počet spáchaných trestných činů oproti letopočtu 2019 poklesl. Tato optimistická statistika se ale bohužel netýká zdejšího regionu, ve kterém kriminalita naopak nepatrně vzrostla. Navíc se Prostějovsko společně s olomouckým regionem dělí o smutné prvenství v počtu spáchaných vražd!

Podle policistů stojí za celkovým poklesem kriminality v kraji také proticovidová opatření. „V roce 2020 jsme zaznamenali celkem 8 369 trestných činů, což představuje oproti předchozímu roku 2019 pokles o 1 469 trestných činů. Objasněnost trestných činů byla v loňském roce 58,62 procenta, to je naopak mírný nárůst oproti roku předchozímu. Za výraznějším poklesem nápadu trestné činnosti stojí kromě dalších ukazatelů samozřejmě i opatření související s šířením výskytu nemoci covid-19, zejména pak snížení pohybu osob na veřejnosti. Další možnou příčinou je také novelizace trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na deset tisíc korun. Jelikož ale zmíněná novelizace vstoupila v platnost až od 1. října 2020, ovlivnila tato skutečnost s největší pravděpodobností statistické údaje pouze minimálně,“ míní Jitka Dolejšová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Ne ve všech regionech a ve všech směrech se ale kriminalita snížila. V Prostějově třeba došlo v letopočtu 2020 ke spáchání 1 602 trestných činů, což je o tři desítky případů více než v roce uplynulém. Objasněnost kriminálních činů na prostějovském územním odboru Policie ČR činí 63 procent. Zdejší region se v loňském roce zařadil také na přední příčku, co se týká nejzávažnějších trestných činů. „V Olomouckém kraji došlo vloni k devíti případům zločinů vraždy. Po čtyřech vraždách došlo v prostějovském a olomouckém regionu, poslední devátou vyšetřovali kriminalisté na Přerovsku,“ potvrdila mluvčí krajské policie.

V kraji se během roku 2020 událo například 811 násilným trestným činům, 131 mravnostním a 1 072 hospodářským. Nejvíce trestných činů zaznamenali policisté v kraji v majetkové kriminalitě, těchto případů bylo vyšetřováno 3 323.