Poslední dobou těchto případů rapidně přibývá. Někteří řidiči vozidel jsou abnormálně neopatrní a často nechávají svá auta neuzamčená ve chvíli, kdy si od něj třebas na chvíli odskočí. Na takovou ledabylost doplatili i minulý týden dva muži z Prostějova. V těchto případech vykradených vozidel měli zloději naprosto jednoduchou práci a k lupu přišli takzvaně jako slepí k houslím...

Ve středu 27. ledna přijali prostějovští policisté oznámení o dalších dvou vykradených autech.

„První oznámil třiatřicetiletý pracovník kurýrní společnosti, kterému po desáté hodině dopoledne z nezajištěné kabiny dodávky v Lužické ulici v Prostějově dosud nezjištěný pachatel odcizil batoh s peněženkou s osobními doklady, platební kartou, finanční hotovostí a doklady k vozidlu. Způsobenou škodu poškozený muž vyčíslil na 2 600 korun,“ sdělil k prvnímu případu František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Druhým okradeným byl sedmapadesátiletý muž, který po čtrnácté hodině při tankování na čerpací stanici nedaleko centra Prostějova v nezajištěném vozidle nechal tašku. „Jeho neopatrnosti využil dosud nezjištěný zloděj a s taškou mu odcizil i mobilní telefon a peněženku s platební kartou, osobními doklady a penězi. V tomto případě byla způsobená škoda vyčíslena na 16 514 korun,“ spočítal mluvčí prostějovské policie. 

První případ se šetří pro podezření z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku s trestní sazbou odnětí svobody až na dva roky. Druhý pak pro stejný přečin, a navíc pro zločin krádež. Za ten je trestní sazba odnětí svobody na dva roky až osm let. „K tomu, abych nemusel o těchto případech informovat, policisté obvodního oddělení neprováděli šetření a dva lidé nevyřizovali nové doklady i platební karty, nekupovali peněženky a neměli další starosti, stačila úplná maličkost. Nenechat věci viditelně v neuzamčeném autě,“ apeluje svérázně na veřejnost František Kořínek.