Oddíl VK Prostějov v posledních letech čím dál víc sází na mladé hráčky včetně toho, že se snaží dávat hodně prostoru vlastním talentovaným odchovankyním. V zájmu téhle zvolené cesty předloni přivedl nového šéftrenéra mládeže Aleše Nováka, aby se práce s klubovými nadějemi zintenzivnila, celkově zkvalitnila, v případě kadetek a zejména juniorek přiblížila pozdějšímu profesionalismu.

Z předchozí generace mládežnicky úspěšných plejerek vékáčka nastupují v základní sestavě současných extraligových žen dvacetiletá nahrávačka Klára Dvořáčková a o dva roky starší libero Adéla Stavinohová, jako střídající naskakují dvaadvacetileté Aneta Weidenthalerová (smečařka) a Tereza Baláková (univerzálka). A ještě před rokem byla stabilní členkou týmu i jejich vrstevnice na liberu Tereza Slavíková, než odešla do Šternberka. Nemluvě o již trochu zkušenější Michaele Zatloukalové, která z nahrávky zamířila na mateřskou dovolenou.

Proč vlastně děláme tento výčet? Neboť v juniorském výběru hanáckého klubu teď figuruje celá řada slibných mladic s potenciálem také jednou zaujmout místo v prostějovském kolektivu dospělých. Jmenovat můžeme třeba Adrianu Jurčíkovou, Simonu Marešovou, Viktorii Nečasovou nebo Andreu Píchalovou. Všechny už alespoň na chvíli do ženského áčka nakoukly, ale během aktuálního ročníku je citelně brzdí jeden vážný problém: koronavirová stopka pro veškerý mládežnický sport. Zlepšovat se na vyšší úroveň, když několik měsíců nemůžete normálně trénovat a vůbec nehrajete žádné duely ani soutěž, logicky nejde. Právě naopak – výkonnost hodně trpí. A vrátit se na původní level, natož jej posouvat stále výš, dá po návratu do plnohodnotné přípravy i zápasového zatížení obrovskou dřinu.

Doba covidová s řadou striktních opatření a omezení tak znamená hlubokou čáru přes rozpočet mládežnické koncepci volejbalového VK i všech podobně smýšlejících sportovních subjektů.