Tato tradice byla přerušena! Stejně jako každý rok se i letos měla v prostorách Společenského domu v Prostějově konat oblíbená Přehlídka středních škol Scholaris. Tradičně se na této akci prezentovalo kolem pěti desítek škol a učilišť. Vzhledem k aktuální situaci kolem koronaviru však musela být akce zrušena.

Přehlídka středních škol každoročně hrála významnou roli při výběru žáků devátých tříd, na jakou střední školu si podají přihlášku. Letošní termín byl stanoven na čtvrtek 12. listopadu. „Vše jsme již měli nachystáno, nicméně po konzultaci se zástupci Olomouckého kraje jsme se rozhodli, že akci tentokrát pořádat nebudeme. O jejím přesunu na jiný termín jsme neuvažovali,“ prozradil speciální příloze Večerníku Roman Ondrýsek, ředitel pořádající společnosti Scholaservis.

Podobně jako v Prostějově byly zrušeny přehlídky v Jeseníku, Šumperku, Přerově a Olomouci. Střední školy jsou tak nyní ve své prezentaci odkázány zejména na vlastní internetové stránky. „Je to škoda, kontakt žáků s jejich potenciálními kantory a porovnávání několika škol na jednom místě nelze ničím nahradit. Nicméně nedá se nic dělat,“ posteskl si Ondrýsek, jehož jsme se zeptali, zda Scholaservis počítá s akcí pro příští rok? „Nyní lze těžko předjímat, co bude za rok. Školy musí zejména zvládnout distanční výuku. Pokud díky očkování bude příští podzim situace příznivější, pak akci opět rádi připravíme,“ přislíbil ředitel společnosti Scholaservis. Ta se aktuálně věnuje zejména své hlavní náplni, kterou je další vzdělávání pedagogických pracovníků. I ta nyní probíhá prostřednictvím monitorů počítačů.