Aby korfbalisté SK RG Prostějov vyhráli základní část extraligy dospělých ČR 2022/2023 a tím postoupili přímo do finále play-off, potřebovali v 6. kole soutěže bodovat na palubovce vedoucího KK Brno. Alespoň remizovat, ideálně zvítězit. Místo toho však podlehli, výsledek vyzněl 20:16 (8:7) pro domácí.

„Se soupeřem se výborně známe, nemáme se navzájem čím překvapit. Proto to byla taktická a dost vyrovnaná bitva, kterou jsme ale nakonec ztratili. V některých fázích utkání se nám totiž nedařilo bránit určité pozice v defenzivě tak, jak jsme chtěli. A když se k tomu přidala naše celkově horší úspěšnost střelby, uspěl brněnský tým,“ rozebral porážku hlavní trenér ergéčka Martin Uherka.

Výkon jeho svěřenkyň a svěřenců v jihomoravské metropoli přitom nebyl vyloženě špatný. „Šlo o pěkný, dramatický a fyzicky náročný zápas vedený v rovině fair-play bez zbytečně vypjatých situací. Bodový zisk nás stály ty obranné chyby a především horší zakončení, kdy jsme i z dobrých pozic někdy vůbec netrefovali ani obroučku, natož do koše,“ povzdechl si Uherka. Přímý postup do superfinále jako loni teď již Hanákům nejspíš uteče. „První po dlouhodobé části extraligy už asi nebudeme. Museli bychom vyhrát všechna tři zbývající střetnutí, a ještě spoléhat na ztráty Brna i Českých Budějovic tak, abychom měli aspoň o bodík víc než oni. Bilanci vzájemných zápasů totiž budeme mít horší,“ vysvětlil Uherka.

Mnohem pravděpodobnější tak je obsazení druhé či třetí pozice s následným bojem v semifinálové sérii. „Ani tohle však ještě není úplná jistota, musíme si dát pozor na Znojmo a jeho případné dotahování. V každém případě nám tahle sezóna zatím nevychází úplně podle představ, je potřeba zlepšit tréninkovou docházku a zapracovat hlavně na nepřesné střelbě,“ poukázal kouč.

Nejbližší extraligový duel doma proti Českým Budějovicím byl z původního termínu 5. února odložen až na 26. února. Proč? O nadcházejícím víkendu se prostějovská korfbalová parta vydá na závěrečný turnaj evropské Champions League 2022/2023 o 5. až 8. místo do Německa. „Hraje se v městečku Bergischgladbach nedaleko Kolína nad Rýnem, pojedeme tam dvěma mikrobusy,“ prozradil Uherka.

Kolektiv SK RG narazí na staré známé z podzimního 2. kola prestižní mezinárodní soutěže ve vlastní hale. „V sobotu 4. února nastoupíme proti domácímu a velmi silnému Schildgenu. Vítěz si o den později zahraje o konečnou pátou příčku, poražený o sedmý post, a to proti mančaftu ze druhé dvojice německý Rommerscheid versus angličtí Trojans.“

Prostějovští vyslanci České republiky ze srdce Moravy jsou přitom papírově nejslabší z celého kvarteta. „Doma v předchozí fázi Ligy mistrů jsme ale ukázali, že s těmito soupeři můžeme vyrovnaně bojovat a někdy je i porazit. Což samozřejmě znovu zkusíme. Chceme uspět hned v sobotním utkání a skončit tak nejhůře šestí,“ stanovil Martin Uherka odvážný cíl. 

KUPON:

KORFBALOVÁ EXTRALIGA dospělých - 6. kolo

KK Brno – SK RG Prostějov

20:16 (8:7)

Rozhodčí: Filip a Voda. Diváci: 70.

Nejvíc košů Brna: Sahatciu 5, Zieglerová 4, Bušík a Čarvašová 3.

Sestava a koše Prostějova: Galíček 6, F. Valenta, Lešanská 1, P. Křížková 1, Šnajdr 2, Buriánek 1, Faltýnková 3, Kubů 1. Střídali: Dušek 1, Tichý, Bartoš, K. Lorencová, Zikmundová, E. Křížková. Trenér: Martin Uherka.

 

Extraliga dospělých ČR 2022/2023

druhý výsledek 6. kola: KC Crocodile Sokol České Budějovice – PKC Náchod 26:18 (17:11).

dohrávka 5. kola: KC Crocodile Sokol České Budějovice – Modří Sloni YMCA Znojmo výsledek nebyl do uzávěrky této strany znám

PRŮBĚŽNÁ TABULKA

1. Brno            4          0          1          111:88 8

2. Č. Budějovice         3          0          1          98:74   6

3. Prostějov    3          0          2          93:96   6

4. Znojmo       1          0          2          54:57   2

5. Náchod       0          0          5          81:122 0

KAM PŘÍŠTĚ

7. kolo, neděle 5. února, 16.45 hodin: KK Brno – Modří Sloni YMCA Znojmo, SK RG Prostějov – KC Crocodile Sokol České Budějovice odloženo na 26. února