Tak se to opět potvrdilo! I v době koronavirové lidé odmítají pouze sedět doma na zadku. Chtějí udělat něco pro své zdraví i pobytem na čerstvém vzduchu. Velké množství z nich po oba uplynulé víkendy vyrazilo za sněhem na Drahanskou vrchovinu i na Konicko. „Přijelo k nám tolik lidí, jako by vleky byly v plném provozu,“ potvrdil Jiří Křeček, předseda TJ Sokol Kladky provozující jediný skiareál na Prostějovsku.

 

Místo lyžařů lidé se sáňkami a na bobech. Tak to vypadalo v Kladkách. „Dobře to tam známe, je tam pěkný svah i jistota, že bude dostatek sněhu. Trochu jsme se obávali velkého množství lidí, ale v tom problém zas až tak nebyl, člověk si vždy nějaké to místo našel. Děti si to parádně užily,“ popsal své pocity po návratu z Kladek jeden z Prostějovanů. 

Provozovatelé areálu sjezdovku stále zasněžují sněhovými děly. I proto lidi na svahu tentokrát pozorovali spíše s rozporuplnými pocity. „Zakázat pohyb po sjezdovce nemůžeme ani nechceme. Pokud by však byl povolen provoz vleku a lyžování, vše by bylo mnohem organizovanější. Takhle je v tom docela chaos, navíc po lidech občas něco na sjezdovce zůstane. Na druhou stranu chápeme, že jsou vděční za to, že se mohou někde vyblbnout,“ komentoval nastalou situaci Jiří Křeček.

Pro návštěvníky tak v Kladkách bylo od pátku do neděle otevřeno výdejové okénko s občerstvením. „Do pátku 22. ledna je vše striktně zavřené. Od soboty by se situace mohla změnit a provoz skiareálu bude opět umožněn, opravdu věříme, že se tak stane,“ nastínil další situaci Jiří Křeček. 

Rozjedou se tedy nadcházející sobotu vleky? Tato otázka zatím není zcela zodpovězena. Přestože index PES se již delší dobu drží na 4 stupni, ministr zdravotnictví Jan Blatný se už na konci uplynulého týdne nechal slyšet, že se opatření z pátého stupně prozatím zmírňovat nebudou. „Už nyní je jasné, že se za letošek budeme potýkat s velkou ztrátou a nezbyde nám nic jiného než žádat stát o kompenzaci,“ komentoval tento fakt Jiří Křeček.

Značné množství lidí o víkendu také vyrazilo k penzionu Lada v Repechách. „Mohou zde na svahu bobovat, sáňkovat či vyrazit na strojově upravené běžkařské trasy nebo na vycházku v zasněžené přírodě. Rozhledna Kopaninka a okénko s občerstvením v penzionu Lada byly otevřené do 16:00 hodin,“ uvedl Břetislav Usnul.