V roce 1921 získal Albert Einstein Nobelovu cenu za fyziku. Ve stejném roce se narodil František Lukášek, který většinu svého života prožil v Nivě. V úterý 2. února oslavil sté narozeniny v Domově seniorů v Kostelci na Hané, kde žije již deset let.

I když máme epidemii, oslavit sté narozeniny se prostě musí. Třebaže jen v komorním duchu. Na Františka Lukáška uplynulé úterý čekala v Domově seniorů v Kostelci na Hané vyzdobená klubovna, dort, kytice, bohatý dárkový koš od města Kostelec na Hané, dárkový balíček od domova a chybět samozřejmě nemohlo ani občerstvení.

Sám oslavenec celý život pracoval v zemědělství. Nejprve jako soukromník, později v rámci JZD. Choval dobytek, koně, prasata, měl pole a záhumenky. Společně se ženou vychovali čtyři syny. Těšit se rovněž může z 8 vnoučat a 9 pravnoučat. Před deseti lety přešel do domova v Kostelci, kde se mu líbí. Jeho zdravotní stav je vcelku dobrý. „Do klubovny si došel téměř sám jen s chodítkem a doprovodem. Občas jej jen trochu zlobí paměť,“ prozradil nám ředitel kosteleckého domova David Ševčík.

Navzdory svému věku zvládá pan Lukášek aktuální situaci kolem šíření epidemie koronaviru v relativním klidu. Rád a hodně odpočívá a se spolubydlícím sleduje televizi. A co mu v jeho věku dělá největší radost? „Má rád dobré jídlo, hlavně buchty a sladkosti. Pochutná si i na sklence piva. Naopak nemusí moc tučná a ostrá jídla,“ vyzvěděl David Ševčík, který si podobně jako někteří další zaměstnanci domova s oslavencem přiťukl sklenicí šampaňského.