Naděje, která zhasla velice brzy. Tak vnímají mnozí sportovci dění minulého týdne. Vláda jim ještě v jeho polovině dávala šanci na návrat alespoň k tréninkům. V pátek se stále hovořilo o tom, že dvacet lidí bude moci venku trénovat a shromažďovat se. V sobotu ale najednou prosvištěla médii informace, že vše bude jinak. Nový ministr zdravotnictví (za ANO) Petr Arenberger uvedl, že bude žádat prodloužení zákazu pro shromáždění více než dvou lidí venku. A to i o čtrnáct dní.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Ostře se proti tomuto názorovému veletoči ohradila Česká unie sportu nebo Fotbalová asociace České republiky. Ostrými výroky nešetří ani někteří sportovci na Prostějovsku – řada klubů už připravovala sportoviště a areály k obnoveným tréninkům. Nyní to vypadá, že zbytečně. „Mě už, co se týká naší vlády, nepřekvapuje vůbec nic. Pokud jsou lidi testování v práci, děti ve školách, máte negativní test, tak tam už je asi nějaká politická hra, která má podpořit očkování,“ říká například kostelecký fotbalový trenér Lubomír Keluc.

Je viditelně rozezlený. Zatímco v pátek se s týmem těšil na nástup na hřiště, klub o něm informoval i na svém Facebooku, v sobotu bylo vše úplně jinak. „Nedopadne to dobře. Tlak od sportovců bude tak silný, že jim nic jiného nezbyde. Lidé začnou všichni fungovat a přestanou řešit zákazy. Vláda si dělá, co chce, už to dost hraničí. Je to příliš velký nápor na psychiku. Přehání to,“ pokračuje Keluc. Není sám. Sportovci napříč kluby jsou buď rozzuření, nebo rezignovaní. „Samozřejmě nevím, co vlastně můžeme a co ne. Nicméně ode dneška začínáme trénovat,“ uvedl hokejový trenér Prostějova Michal Janeček. „Uvidíme, co se bude dít. Mám akorát obavy, že nás někdo vyžene ze sportoviště,“ potvrzuje mimoděk slova Lubomíra Keluce o samovolném rozvolňování opatření ze strany lidí.

Také lukostřelci už se chystali začít s tréninky. Je co dohánět. Oddíl pořádá mistrovství ČR v lukostřelbě, chystá reprezentanty i své mládežnické naděje. „Jsem z toho docela zklamaná. Pokaždé uvádí něco jiného, informace se mění z hodiny na hodinu. Je to pro nás dost nevýhodné,“ uvedla předsedkyně oddílu Magda Robová a vysvětlila proč. „Když nám oznámili, že bude moci být 20 lidí venku, tak už člověk plánuje, soustředění, závody, podobné věci. Je potom těžké se s tím nějak srovnat, protože už jsme začali oslovovat děti s tréninky, plánovat organizaci tréninků kvůli hygienickým opatřením. A teď člověk neví. Je to úplně na…,“ nechala nedokončenou větu rozladěná sportovkyně. Ukazuje se tak, že kromě rozvolnění opatření si často sportovně činní lidé přejí hlavně to, aby byl ve vládních nařízeních pořádek, ne neustálé zmatky a změny.