Tak to byla jízda! V posledních týdnech mnoha sportovcům či trenérům postupně dochází trpělivost. Vláda narychlo měnila podmínky pro sport venku, přepočítala se však, lidé sezení doma řekli jasné ne. A uplynulou neděli se mnoho z nich sešlo před prostějovskou arénou TRX. Co je přivedlo? Dvě skutečnosti. Zaprvé možnost organizovaně sportovat a zadruhé šance vyjádřit nespokojenost s nynějšími vládními omezeními.

 

Pohyb přitáhl dospělé i děti. Dospělí si mohli – s důsledným dodržováním rozestupů – zacvičit s majitelkou TRX arény Petrou Strykovou. Nebo si hned v sousedství zaposilovat a zavzpírat. Děti pak obsadily plácek u parkoviště, kde na ně čekala opičí dráha a taky aktivity pro nejmenší. „Přiměla mě k účasti naše druhačka. A to, aby si zasportovala, když už nemají tělocvik. Akce je super, sešlo se nás tady hodně,“ ocenila úsilí pořadatelů jedna z přítomných žen Zuzana Zapletalová při pohledu na děti skákající v pneumatikách či prolézající potrubím.

Akce to nebyla první, ta úvodní, mnohem menší, se odehrála již před časem. A nyní se víc než kdykoliv jindy ukázalo, že je o pohyb zájem. „Jsem ráda za to, kolik přišlo dětí, kolik rodičů to neodradilo. Zájem mě přesvědčil, že cvičit chtějí. A že nás nelimituje strach z nemoci, ale pouze opatření a případné sankce,“ konstatuje Stryková, kterou potěšilo, že příchozí neodradila ani zima a podmračená obloha.

A bylo na nich vidět, že se chtějí bavit, chtějí se hýbat. „Užili jsme si to hodně. Oběma dětem to chybí, chodívají do TRX cvičit. Jsme rádi, že se aspoň něco děje. Snad se prolomí ledy a bude se aspoň trochu dát cvičit,“ říká jedna z maminek Marcela Koldová.

Druhý rozměr akce byl politický. Součástí byla i petice vyzývající k otevření venkovních a vnitřních sportovišť, byť s omezeními. „Do toho ministerského veletoče jsme věřili, že mají smysluplný plán. Jenže pak přišly tři zněny během osmačtyřiceti hodin. To bylo hodně silné kafe,“ vysvětluje vznik petice jeden ze spoluorganizátorů Pavel Dopita. Ten se ptá, proč není možné, aby i dětem přinejhorším stačily před sportováním testy, třeba ze škol. „Proč to nestačí, aby se mohly hýbat? Vždyť se jedna generace během roku odnaučí pohybu,“ láteří Dopita.

Lidé si už ale mezitím opatření rozvolnili sami, nejeden fotbalový tým už začal trénovat, návrat do tréninkového procesu oznámila i hokejová mládež. Jak to ale vypadá s dalšími akcemi TRX arény? „Loni jsme si poprvé vyzkoušeli závod u Hloučely. Domluvili jsme se, že je to nultý ročník a letos ho budeme chtít zopakovat. Ale až v červnu. Ale co nás bude čekat v dubnu nebo v květnu, to je ve hvězdách,“ odpovídá Petra Stryková.