Zastupitelé schválili v úterý směnu pozemků s obcí Ptení. Jak Večerník dlouhodobě informuje, Prostějov se už několik let marně pokouší prodat ptenský zámek. Aktuálně se však městu nabízejí hned čtyři zájemci, dokonce i manželská dvojice z Paříže. Starosta Ptení zhruba před rokem požádal radní o prodej nebo směnu pozemků v těsném okolí zámku tak, aby v případě jeho prodeje zůstaly veškeré přístupové cesty okolo nemovitosti veřejně přístupné. A prostějovští zastupitelé nebyli proti, směny mnohých parcel odhlasovali naprosto jednoznačně.

„Jde o prostor na katastrálním území Ptení, který je společně se zámkem v majetku města Prostějova. Jedná se o veřejně přístupné pozemky využité především jako pozemní komunikace a částečně jako zeleň. Za tímto účelem jsou v obvyklé míře využívané občany obce Ptení. Podle sdělení starosty obce byl již dříve z regionálního tisku informován o tom, že město Prostějov nabízí zámek ve Ptení k prodeji a předmětem prodeje by měly být i požadované pozemky v okolí zámku. Vzhledem k současnému veřejnému užívání pozemků, a jelikož některé z těchto pozemků zajišťují mnohdy jediný přístup k rodinným domům a sousedním pozemkům občanů Ptení, má podle vlastního vyjádření starosta obavu, že v případě prodeje pozemků společně se zámkem provede nový soukromý vlastník stavební úpravy těchto pozemků v takovém rozsahu, že zamezí jejich dalšímu veřejnému užívání, případně znemožní průchodnosti a průjezdnosti stávajících pozemních komunikací. Za tyto pozemky nabízí obec Ptení své pozemky a dále spoluvlastnický podíl poloviny pozemku na katastru Hrochova. Všechny nabízené pozemky jsou využívané jako lesní cesty a zajišťují přístup k sousedním lesním pozemkům ve vlastnictví města Prostějova nebo v nájmu a správě společnosti Lesy města Prostějova,“ obeznámil zastupitele se situací Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek prostějovského primátora.

Zastupitelé se k celému návrhu radních vyjádřili souhlasně, zároveň se ale ptali, jak se vyvíjí snaha města prodat ptenský zámek? „S prodejem čekáme právě na schválení směny pozemků s obcí. Pokud ji schválíme, rada města se určitě bude brzy zabývat vyhlášením záměru prodeje zámku. V tuto chvíli mohu prozradit, že evidujeme už čtyři zájemce o koupi a mezi nimi je i manželská dvojice z Francie, která by se ráda vrátila do České republiky a bydlela zde. Jinak jde o společnosti, které už nemovitosti podobného druhu vlastní, zrekonstruovaly je a našly pro ně také smysluplné využití,“ zareagoval Jiří Pospíšil.

Zastupitelé nakonec směnu pozemků s obcí Ptení schválili třiatřiceti hlasy, pouze jediný zastupitel se hlasování zdržel.