Druhů letních táborů existuje spousta, liší se od sebe například typem pořadatele, ubytováním, velikostí, podle místa působení či podle nepřeberného množství rozličných témat – zaměření. Jak tedy správně přistoupit k výběru konkrétního tábora pro vaše děti?


Pokud je to jen trochu možné, určitě to nechejte na nich. Nejdůležitější bývá úplně první tábor, který ovlivní i následující roky. Nejlepším způsobem je tak opravdu nechat volbu čistě na dětech, ony si umí poradit samy, až se kolikrát my dospělí divíme… Proto respektujme, ať už se váš potomek rozhodne pro určité téma podle zájmu, nebo se dohodne společně s kamarády, že vyrazí právě na předem domluvený tábor.
V dalších letech je už situace jednodušší. Dítě buď zábava letního tábora chytne a bude chtít pokračovat i v následujících letech, nebo se bude poohlížet po jiných aktivitách. Pokud však zůstane u první varianty, je velmi pravděpodobné, že se bude chtít vracet na stejný tábor i místo pravidelně. Rozhodujícími faktory jsou už většinou známé tváře kamarádů, ale také jejich táborových vedoucích.
Poslední dva roky to však pořadatelé letních táborů měli nahnuté. Kvůli pandemii dlouho nevěděli, zda budou vůbec moci tábory uspořádat. Proto se také většina rozhodla pro opakování různých aktivit z minulých ročníků a příliš novinek zřejmě světlo světa nespatří. Možná je tak čas uvažovat o tom, zda by nebylo dobré přistoupit ke změně prostředí a přeci jen si i po několika letech nevybrat jiný tábor, kde mohou čekat daleko jiná dobrodružství. Ať už však vaše volba dopadne jakkoliv, myslete na to, že se „táborníci“ účastní různých sportovních a kreativních činností, jež musí především zaujmout.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&DĚTI A TÁBORY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 3. května