Obyvatelé Prostějova se často setkávají s nepojízdnými vozy – vraky nebo vozidly s propadlou STK, které zabírají parkovací místa, blokují dopravu a někdy i znečišťují samo místo, na kterém stojí. Odstraňování takových vraků a vozidel s propadlou STK bude zabezpečovat místní společnost PV-RECYKLING.

Radní na svém pátečním jednání rozhodli o uzavření Smlouvy o zabezpečení odtahu, skladování vozidel a zajištění likvidace vraků mezi Statutárním městem Prostějovem a společností PV-RECYKLING Prostějov. Po průzkumu trhu byla jako nejvýhodnější vyhodnocena právě nabídka této společnosti. „Takto „zaparkovaná“ vozidla a vraky jsou všeobecně problém. V ulicích města se v současnosti nachází desítky vozidel s propadlou STK. Mnohdy blokují průjezd vozidel Integrovaného záchranného systému, což může mít neblahé následky,“ zlobí se první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Na základě zmíněné smlouvy se předpokládá skladování odtažených vozidel s propadlou STK - tedy těch, která například zabírají ostatním občanům města místo pro parkování a jejich provozovatelé je ani po výzvě v zákonem stanovené lhůtě dvou měsíců neodstraní. V souladu se zákonem č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, je vozidlo odstaveno na vhodném místě k jeho vyzvednutí provozovatelem vozidla po dobu 3 měsíců, poté jej lze po rozhodnutí silničního správního úřadu prodat ve veřejné dražbě. „Odtažené vozidlo s propadlou STK bude provozovateli vydáno až po uhrazení nákladů na jeho odstranění a odstavení,“ v krátkosti okomentoval složitou problematiku první náměstek Pospíšil.

Dle uvedené smlouvy se rovněž předpokládá likvidace vraků, ale také likvidace odstavených vozidel s propadlou STK v případech, kdy silniční správní úřad prodej odstaveného vozidla s propadlou STK ve veřejné dražbě nepovolí.