Znáte někoho ve svém okolí, kdo nikdy nebyl na Velkém Kosíři? Těžko. Skutečně se jedná o kultovní vrchol, jemuž se nikoliv náhodou přezdívá „hanácký Mont Blanc“. Kosíř je přístupný z několika směrů jak po lesní cestě, tak po asfaltu. Jedná se o vycházku vhodnou i pro rodiny s dětmi. Na vrcholu je možné si opéct špekáčky a v obchůdku zakoupit suvenýry i drobné občerstvení. Výhled z rozhledny rozhodně stojí za to, aby si ji člověk vyšlapal až nahoru. Tohle vše ví snad každý. Večerník vám nyní přináší deset faktů, které už tak známé nejsou.

* Hanáckou rovinu vrchol Velkého Kosíře převyšuje o celých 200 metrů.

* O Kosíři se léta říkalo, že se jedná o vyhaslou sopku. Tak tomu ovšem není, vrch je tvořen usazeninami z někdejšího moře.

* Architekt podařené rozhledny na vrcholu Kosíře Svatopluk Sládeček je rovněž autorem krásné rozhledny na Velkém Lopeníku.

* Kosíř se jmenuje i minipivovar působící v nedaleké Lhotě pod Kosířem, který vaří tradiční české ležáky. Polotmavý Haltýř je pojmenovaný podle obecní studny.

* V roce 2004 vznikl filmový dokument Velký Kosíř – pýcha Hané, který je stále přístupný na internetu.

* Při chůzi ve směru od železniční stanice Slatinice po žluté turistické trase KČT dojdete k pomníku čtyř letců, kteří zde zahynuli při havárii vrtulníku v roce 1998.

* Podél úpatí Kosíře z Čech pod Kosířem vede tzv. Hraběcí cesta, která odkazuje na rod Silva-Tarouca vlastnící v minulosti zdejší zámek.

* Na Kosíři najdete také zbytky feudálního statku Gabrielov či Neuhof. I ten patříval zámecké rodině z Čech pod Kosířem. Chovali se tu ušlechtilí koně, kozy, krávy a drůbež. Dvorec nesl jméno po Gabriele Silva-Taroucové, rozené princezně ze Schwarzenbergu, která zde bývala častým hostem.

* Kosířské lomy nacházející se ve směru od Čelechovic na Hané jsou národní přírodní památkou. Důvodem je pestrá mozaika nejrůznějších rostlin. Od roku 1999 je pravidelně zaznamenáván výskyt kudlanky nábožné.

* V lomech působil v 19. století i slavný francouzský paleontolog Joachim Barrande, podle něhož je v Praže pojmenovaný Barrandov.

Tématická strana Večerníku vyšla jako součást tištěného vydání ze dne 19.7. 2021