Bude dominantou prostějovského náměstí po celé vánoční svátky. Zatím však krásně rostlý stříbrný smrk stále stojí u jednoho z rodinných domů ve Vrahovicích. Minulé úterý 1. listopadu se na internetových stránkách www.prostejov.eu rozběhla anketa, v níž lidé mají pro strom hledat jméno.

Přitom ten již své má. Muž, který jej před půlstoletím před svým domem zasadil, jej pojmenoval po jednom ze svých čtyř vnoučat. Večerník zjistil, že se jmenuje Adámek!

Prostějov aktuálně hledá jméno pro 12 metrů vysoký stříbrný smrk, který město získalo od dárce z Vrahovic. V předchozích letech navrhovali lidé jména stromů po ulicích, ve kterých dlouhé roky rostly. Loňský Bystroušek se tyčil v ulici Rudolfa Těsnohlídka, Horáček se zase vypínal v ulici Dr. Horáka. Někteří s jistou dávkou nadsázky proto navrhovali, že by se strom z Vrahovic mohl jmenovat třeba Vrahounek, či dokonce Kájínek.

Málokdo přitom tuší, že strom již své jméno má. „Pravidelně za námi jezdí dcera z Olomouce i se svými dětmi. Její syn Adam přes léto hodně pomáhal babičce se zaléváním a nikdy nezapomněl ani na tenhle vzrostlý strom. I proto jsem ho po něm pojmenoval,“ nechal se slyšet Josef Moučka, který stříbrný smrk před rovnými 50 lety zasadil. „Tehdy mi bylo třicet, dnes je mi osmdesát. Spolu se smrkem jsem sázel i cypřiš, ten však před pár lety vyvrátila vichřice. Začali jsme se obávat, že by smrk mohl potkat stejný osud, a tak jsme se jej rozhodli darovat jako vánoční strom. Už teď je mi to trochu líto,“ svěřil se exkluzivně Večerníku Moučka, podle něhož jsou Vánoce především svátky dětí a Adam je vhodné jméno i díky jeho biblickému původu a faktu, že svátek slaví přímo na Štědrý den. 

Zatímco pětiletý klučina se o strom staral, jeho o sedm let starší sestra jej zase využila ve své slohové práci. „Tématem mohlo být jakékoliv město v České republice. A Elenka si vybrala právě Prostějov. V závěru napsala i o tom, že smrk jejího dědy se stane vánočním stromem na náměstí, což na její paní učitelku udělalo velký dojem. Za celou práci dostala pochvalu,“ uzavřel Josef Moučka.