Stále diskutovanějším tématem nejen na sociálních sítích je podoba přírody a zásahy do ní. A s tím spojené změny v množství živočišných druhů, rozmanitosti druhů i jejich početnosti. Jsou samozřejmě lidé, kterým je to dosud jedno. Pokud ale mezi ně nepatříte, můžete i vy přispět svou troškou k tomu, aby lokalita, ve které bydlíte, žila. Zvláště pokud jste majitelem zahrady.

Určitě jste se s tím setkali nebo o tom alespoň slyšeli. Jdete po zahradě a slyšíte najednou funění a dupání. A on to ježek. Nebo zpozorujete pohyb na některém prosluněném místě. A tam užovka nebo třeba ještěrka. Netřeba zmiňovat ptactvo nebo třeba motýly. Pokud taková setkání chcete zažívat stále stejně často nebo i častěji, můžete tomu pomoct.

Zvířata se totiž zdržují logicky tam, kde pro to mají nejlepší podmínky. Tou první a asi nejdůležitější je jednak rozmanitost zahrady, druhak dostatek vody. Množství keřů, stromů a bylin se odrazí na tom, kolik „brundibárů“, ale také ptáků vám na jaře, v létě a na podzim na zahradu přiletí. A tedy na tom, z jakých druhů a zážitků se můžete těšit. Anglický trávník proto vřele nedoporučujeme. Křoviny, malou hromádku větví nebo záhonky? To už ano…

Druhou věcí je voda. Častá suchá období nejen v létě způsobují, že zvířata mají problém ji najít. Reakce od majitelů zahrad – pokud chtějí přírodě trochu pomoci – mohou být různé. Jednou z nich je zahradní jezírko, to ostatně slouží i na okrasu. Druhé pak pítko. Nemusí být přitom nutně kamenné nebo keramické. Třeba hmyz ocení i naplněný talířek či podobnou nádobu, ze které se bude moct napít a neutopí se v ní.

Nejen internet nyní v tomto směru nabízí řadu tipů. Stačí trochu hledat. A na zahradě budete mít po troše námahy hned veseleji.

 

Anglický trávník? Životu více prospívá rozmanitost.

 

Zahradnictví v regionech lákají davy

Po celém regionu najdeme řadu zemědělců, kteří ve svých prodejnách nabízejí ve velkém vyprodukované výpěstky. A právě k nim si nachází cestu stále více zákazníků. V průběhu posledního roku a v souvislosti s všeobecným zdražením se dá očekávat, že zájem ještě vzroste. Kromě výhodné ceny je také lákadlem jistota, že ovoce i zelenina pochází přímo od dodavatele.

Už během jarních měsíců bývá na těchto místech plno. Lidé chodí s velkou oblibou nakupovat různé sazenice do svých zahrad, kde je mohou velmi obdobně pěstovat jako tito velcí zemědělci s vidinou bohaté úrody. Zájem je i o hnojiva a přípravky od pomocných stimulátorů růstu až po ty na hubení škůdců a plevele.

Jak čas pokročí, poskytují široký sortiment okrasných rostlin, ovocných stromků, trvalek, skalniček, bylinek, ale i zahrádkářských potřeb. Nabízejí všechno, hlavně ale jablka, jahody, brambory. Na rozdíl od supermarketů zde mají lidé jistotu čerstvosti i jistotu, odkud ovoce a zelenina skutečné pochází. Ceny zemědělců jsou navíc často velmi výhodné, protože se ušetří za náklady spojené s dopravou. V Česku je uvedený prodej velmi oblíbený. Zájem o „domácí“ produkty a také poskytnuté rady roste. Dá se jen těžko předpokládat, že by to v budoucnu mělo být jinak.