V Olomouci vzniklo nové kontaktní místo pro všechny, kdo se zajímají o sociální podnikání, takzvaný SPoint. Nabízí bezplatné poradenství k rozjezdu a fungování sociálních podniků, vzdělávací a školící aktivity, možnost sdílení zkušeností, ale pomůže také s propagací a financováním firem. Za Olomoucký kraj se slavnostního otevření zúčastnili Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro sociální oblast a Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje

„Sociální podnikání velmi podporuji. Líbí se mi především potenciál sociálních firem vytvářet pracovní místa pro osoby se zdravotním, kulturním či sociálním znevýhodněním,“ uvedl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociálních věcí.

SPointů je nyní v Česku šest, z toho dva na Moravě – k ostravskému nyní přibyl ten olomoucký. Nachází se v ulici Kosmonautů v budově České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jeho partnery jsou Olomoucký kraj, Univerzita Palackého v Olomouci a Caritas – Vyšší odborná škola sociální.

„Velmi mě těší, že se Olomoucký kraj stal jedním z prvních míst v Česku, kde nový SPoint vznikl. Určitě jde o krok správným směrem. Skvělé je, že se sociálnímu podnikání konečně dostane systematické podpory, což může vést nejen ke zkvalitnění sociálních služeb, ale také k dalšímu rozvoji našeho regionu,“ dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje.

SPointy vznikají v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Rozvoj ekosystému sociálního podnikání, který odstartoval v dubnu letošního roku. Vedle vzniku těchto center má projekt za cíl také vznik Institutu sociálního podnikání. Regionálním koordinátorem SPointu pro Olomoucký kraj je Stanislav Hyrák. Ti, kdo chtějí konzultovat, vzdělávat se či podpořit, si mohou domluvit schůzku na telefonním čísle 777 549 744 nebo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..