Radní Olomouckého kraje vyrazili v pondělí 27. listopadu jednat na Šumpersko. Navštívili firmu Dormer Pramet, diskutovali se zástupci firem a podnikatelů z regionu, setkali se s radními Šumperka, se starosty obcí i zástupci neziskových organizací. Šlo o další z výjezdních zasedání Rady Olomouckého kraje.

„I když patří Šumpersko mezi regiony s vážnými socioekonomickými problémy, znovu jsme si potvrdili, že zde pracuje spousta šikovných zaměstnanců. Se starosty jsme probírali, jak zlepšit situaci v dopravě, s podnikateli řešili téma podpory technického vzdělávání na základních a středních školách, se zástupci neziskovek hovořili o tom, co by pro svůj další rozvoj potřebovali,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Radní během návštěvy Šumperska zamířili do firmy Dormer Pramet, která je předním světovým dodavatelem výrobků pro obrábění kovů. Setkali se zde s vedením firmy, navštívili výrobu a v jednací místnosti pak diskutovali s podnikateli z regionu. V Šumperku se zástupci kraje potkali s představiteli města, se starosty pak jednali na setkání v Bratrušově.

„Šumpersko je region se velkým potenciálem. Prioritou kraje je podpořit ho především ve venkovských oblastech. Jen letos uvolnilo hejtmanství na podporu venkova dotační prostředky ve výši několika desítek miliónů korun,“ dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj.

Kromě už tradičních dotačních programů Šumpersku pomohou v rozvoji i státní investice do dopravy, které se v regionu právě teď odehrávají. Jednou z nich je například dokončovaný obchvat Bludova. Od loňska jezdí z Olomouce do Šumperka elektrifikované vlaky a horkou novinkou je navýšení počtu spěšných vlaků, které toto okresní město s hanáckou metropolí propojí.