Jako na houpačce. Zatímco v minulém vydání Večerník konstatoval příznivou zprávu, že se mezitýdenní nárůst nově pozitivně testovaných občanů na covid-19 v Olomouckém kraji snížil o 400 případů, o další týden dál je všechno úplně jinak. Hůř. V průběhu minulého týdne přibylo v kraji celkem 3 523 nakažených, což je zase o 900 nových pacientů víc. V Olomouckém kraji se zpožděním začalo očkování novou vakcinací, do kterého odborníci vkládají velké naděje.

Největší nárůst nově nakažených osob zaznamenal Olomoucký kraj minulé úterý a posléze i ve středu, nejméně pozitivně testovaných pak přibylo první a druhý den nového roku, kdy se logicky tolik netestovalo.

„K nedělnímu ránu třetího ledna evidujeme v Olomouckém kraji celkem již 44 746 případů pozitivně testovaných osob od začátku pandemie. Je to o 3 523 nakažených víc než předchozí týden. Od začátku pandemie se již z covid-19 vyléčilo 37 808 osob, naopak registrujeme již 776 zemřelých. Aktuálně je v Olomouckém kraji 6 162 aktivních případů onemocnění koronavirem,“ sdělila aktuální statistické údaje krajská hygienička Růžena Haliřová.

Zveřejněna však byla jednu pesimistická statistika, která je prioritní pro zdejší region. Krajský index protiepidemického systému PES se vyhoupl 1. ledna roku 2021 o pět bodů na hodnotu 85. Nejvyšší skóre má právě Prostějovsko, kde index vyskočil na 94 bodů. Následuje region Přerovska s hodnotou 90 bodů, Olomoucko s 85 a Šumpersko s 81 body. Na Jesenicku byl na Nový rok index 76 bodů, což je na spodní hranici pátého stupně PES.

Jak ještě vyplývá ze statistik Krajské hygienické stanice v Olomouci, na Prostějovsku bylo k 29. prosinci evidováno 1 157 aktivních případů koronaviru a od začátku pandemie už v našem regionu bylo pozitivně testováno 8 845 osob.

Vždy na konci každého týdne situaci okolo koronaviru v Olomouckém kraji komentoval pro Večerník hejtman Josef Suchánek. Bohužel během nedělního odpoledne a večera se mu redakce nedovolala.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji.

den                             počet nově nakažených

pondělí 28. prosince   387

úterý 29. prosince      1 239

středa 30. prosince     963

čtvrtek 31. prosince   548

pátek 1. ledna             103

sobota 2. ledna           88

 

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. ledna