Co se vybaví lidem z Plumlova a okolí, když se řekne Čubernice? Mnoha nepochybně bývalé rekreační zařízení OP Prostějov, dalším zase chatová oblast. Najdou se ale nepochybně i tací, kteří si vzpomenou, že existuje stejnojmenná přírodní památka. A právě v těchto dnech se naplno ukazuje, proč je místo chráněné.

Koncem března právě zde rozkvetly desítky a desítky konikleců velkokvětých. Louka v těsném sousedství Plumlova se tak proměnila ve fialovo-žlutý koberec. Místy není pomalu kam šlápnout, aby nevzal za své list nebo květ této krásné rostliny z čeledě pryskyřníkovitých.

Bohužel se na louce občas objevují vandalové. Ne vždy jsou ale rodu lidského. Varuje před nimi ostatně i informační tabule na vršku, z něhož je na louku radost pohledět. „Koniklece jsou ohroženy častým okusem zvěře, zejména zajíců,“ píše se zde.

Skutečně při cestě za jejich obdivováním je nutné si dávat pozor na četné bobky, patrně zaječí. Výsledný výhled však za tuto námahu stojí. Nezbývá nyní než doufat, že koniklece budou ještě dlouho zkrášlovat louku. A že je nějaký nenechavec nepošlape, neotrhá, nebo dokonce nepřesune na svou zahrádku. Nebylo by to první takové chování vůči chráněným rostlinám v českých zemích…