„Paní, netvařte se tak překvapeně, že ještě žiju!“ vyzval ostře hned na úvod svého vystoupení Ivan Mládek (79) jednu z přítomných dam, která v sobotu 17. července vyrazila na akci Rockový víkend v Plumlově konanou na nádvoří zdejšího zámku. Nezaměnitelná legenda českého humoru si publikum hned od počátku zcela získala nejen skvělými a často sebeironickými vtipy, ale i výbornou hudbou, která se za všechny ty roky stále neohrála.

Takovou legraci nádvoří plumlovského zámku během své historie snad ještě nezažilo! Ivan Mládek dorazil do Plumlova i s celým svým Banjo Bandem včetně skvělých komiček Lenky Plačkové a Lenky Šindelářové. Chybět nemohla ani Libuše Roubychová zvaná Libuna, která mužské osazenstvo kapely doplnila zpěvem a hrou na baskytaru. „Zaujala mě myšlenka jednoho slavného herce, který říkal, že bude vystupovat tak dlouho, dokud na pódiu během představení udrží moč. Já sám jsem však k sobě trochu shovívavější a vše jsem doplnil o heslo třikrát a dost,“ žertoval Ivan Mládek, který v opravdu výborné formě předvedl snad to nejlepší, co za svoji neuvěřitelně bohatou a plodnou kariéru vytvořil. Lidé tak mohli slyšet písně jako Medvědi nevědí, Prachovské skály či lechtivou Včera večer u sila, já to prvně zkusila. A na závěr došlo i na Jožina z Bažin, který naši republiku proslavil i za hranicemi. Jako úplně poslední pak zazněla nesmrtelná Hlásná Třebáň, která svým textem snad nejvíce odkazuje na Václava Svobodu Plumlovského, jenž se pro tehdy začínajícího textaře Ivana Mládka stal zásadní inspirací.
V případě plumlovského rodáka se přitom jednalo o slaboduchého muže, který ovšem prožil celý život sám za sebe bez ohledu na jakékoliv konvence. Na svět kolem sebe se díval čistýma očima plnýma radosti. „Tenhle člověk mě ovlivnil jako snad žádný druhý básník, a to hlavně svými absolutními rýmy. Byl to čistý cvok a ty své krásné hovadiny plodil neúmyslně. A mě napadlo plodit je úmyslně,“ prozradil Ivan Mládek při vzpomínce na Václava Svobodu Plumlovského.
Ivan Mládek a jeho Banjo Band nebyli jediným hosty Rockového víkendu v Plumlově. V sobotu jej doplnila ještě kapela České srdce a také Tomáš Kočko se svým orchestrem. O den dříve pak vystoupily skupiny Dilated, UDG a Calibos. „Včera tu bylo čtyři sta lidí, dnes asi ještě o dvě stě více. Takže akci i díky tomu považujeme za úspěšnou a v příštím roce bychom rádi něco podobného uspořádali opět,“ zhodnotil za pořadatele Milan Piňos ze společnosti MPvision, pod jejíž hlavičkou se vše konalo. Díky stejným pořadatelům se pak bude na přelomu letošního července a srpna na plumlovském zámku konat Šermířský víkend.