Tady to tedy nedomysleli! Před pěti lety vysadili v Sadové ulici v Němčicích nad Hanou 16 sakur. Nyní je poslali k zemi! Něco takového by vyvolalo nesouhlas nejen v Prostějově, kde skácení každého stromu spustí vlnu negativních reakcí. Za vším stojí fakt, že zeleň byla vysázena přímo na plynovém vedení.

Kácení v Němčicích nad Hanou celkem pochopitelně vyvolalo pozdvižení. „Nechápu, proč kácí mladé a zcela zdravé stromy, které tu sázeli asi před pěti lety. Budou nám chybět, na jaře vždy krásně kvetly,“ hořekovala jedna z obyvatelek města.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, její lamentace byla oprávněná jen do jisté míry. Za vším stál fakt, že japonské okrasné třešně byly vysazeny přímo na plynovém vedení. „Ve vyjádření Plynáren Kroměříž je uvedeno, že stromky je nutné z těchto lokalit odstranit z důvodu narušení ochranného pásma plynu. Pokud by nedošlo k odstranění stromků, město by bylo odpovědno za poškození potrubí v uvedené lokalitě a hradilo by veškeré náklady případného poškození v plné výši,“ vysvětlila Eva Nezdařilová, referentka odboru životního prostředí v Němčicích nad Hanou, který povolení ke kácení vydal.

Původně se počítalo s přesazením stromků, byla již dokonce i vybrána lokalita, kde by mohly nadále růst. „Odborným posudkem z Ovocné školky Litenčice nebylo přesazení doporučeno vzhledem k průměru kmene,“ vysvětlila Nezdařilová s tím, že do Sadové ulice bude ve spolupráci s odborníky navrženo vysazení nové zeleně.