Ve zdejším regionu je aktuálně už 31 lidí nakažených svrabem, což je vysoko nad celostátním průměrem. Vyplývá to ze statistik Krajské hygienické stanice (KHS) Olomouckého kraje. Nahoru vyskočila také chřipka, v minulých dnech až o více než 65 procent případů na 100 tisíc obyvatel. V rámci kraje je celkově největší nemocnost, počet lidí s akutními respiračními infekcemi právě na Prostějovsku. Nemocnice proto přistoupila k omezení návštěv.

Olomoucký kraj eviduje druhý nejvyšší počet případů svrabu v rámci celé ČR, hůře je na tom pouze Plzeňsko. Krajská hygienická stanice (KHS) Olomouckého kraje evidovala v polovině března 89 případů. Nejvíce z nich bylo potvrzeno na Přerovsku, a to 42. Prostějovsko má 31 případů.

Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži. Projevuje se jako drobné zarudlé pupínky. Hlavním příznakem je svědění kůže, které je nejintenzivnější

během noci v teple. Povětšinou bývá spojován s nedostatečnou hygienou, nakazit se jím však může i velice čistotný člověk. Velmi často se tak děje například u zdravotníků. Podle odborníků může nárůst počtu případů souviset se sezónním poklesem imunity.

S tím souvisí i skutečnost, že v regionu vyletěla nahoru i respirační onemocnění, zejména chřipka, a to o 7,2 procenta. Celková nemocnost v regionu činila 1282 případů na 100 tisíc obyvatel, přičemž nejvyšší byla na Prostějovsku 1794. Následovalo Olomoucko (1270), Přerovsko (1122) a Šumpersko (1090). Nejklidněji bylo na Jesenicku s 1069 případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. „Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině dětí do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let,“ informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Nárůst byl také u covidu-19. V předminulém týdnu bylo v Olomouckém kraji potvrzeno 417 nových případů, což je o 37 více než v předešlém týdnu. V uplynulém to bylo dalších 397.

Prostějovská nemocnice přistoupila k omezení návštěv, platí prozatím na interním oddělení B.