Správa železnic nadále chystá největší investici do železniční sítě na dlouhá léta na Prostějovsku. Nedávno se mohly vyjádřit jednotlivé dotčené obce a města ke studii EIA, která zkoumá vliv na životní prostředí. Posun na stavbě je tak znát, i když začne nakonec později, než měla. Původně se totiž operovalo i s letošním rokem.

Ve skutečnosti ale začnou práce na železničním koridoru mezi Vyškovem, Nezamyslicemi a Přerovem až později. „Úsek Vyškov–Přerov je rozdělen na tři samostatné stavby, jejichž realizace na sebe budou navazovat,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Jako první by měl na řadu přijít úsek mezi Nezamyslicemi a Kojetínem. „Bylo zde zažádáno o územní rozhodnutí, v květnu předpokládáme jeho vydání. Stavba se předpokládá mezi lety 2024 až 2027,“ dodala.

Stavba, která by měla výrazně zrychlit dopravu mezi Vyškovem a Přerovem, se výrazně dotkne také Prostějovska. Počítá se s demolicí části nádraží v Nezamyslicích, dále výstavbou nové zastávky v Němčicích nad Hanou, která by byla na vedené trati se zachováním nynějšího nádraží na odbočce. A vyrůst má i se vznikem několika tunelů! Právě ty, kromě narovnání trati, mají zrychlit jízdu v úseku. Vlaky totiž nebudou muset přibrzďovat před přejezdy.

Stavba se nyní i přes některé škrty ve státním rozpočtu posouvá vpřed. Právě studie EIA a její schvalování jsou dalším krokem ke vzniku železničního koridoru. „Vyjadřovali jsme se teď k EIA. A měli jsme tam nějaké připomínky,“ uvedla místostarostka Němčic nad Hanou Jana Oulehlová bez bližších podrobností.

Inovace se hodně dotkne také Nezamyslic. „Pokud víme, měla by se ubourat část nádraží. A měla by se přistavit moderní stavba. Je v plánu, že na uvolněné ploše vznikne parkoviště asi pro šedesát aut,“ prozradil starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček.

Podle dosavadních informací si ale lidé na rychlejší cestování po trati Brno – Vyškov – Přerov – Ostrava ještě nějaký čas počkají. Trať by měla být modernizovaná až po roce 2030.

 

Modernizace tratě číslo 300

úsek                            stav přípravy            dokončení

Vyškov–Nezamyslice příprava úz. rozh.       2030

Nezamyslice–Kojetín zažádáno o úz. rozh.  2027

Kojetín–Přerov            příprava úz. rozh.      2027