Za poslední desetiletí zaznamenalo největší posun vysílání přes internet. Zatímco před lety si jen těžko někdo dokázal představit, že k ladění televize i rádia nebude potřeba anténa či krátké rádiové vlny, nyní se to již pomalu stává samozřejmostí. A jak funguje právě internetová televize a co je k ní třeba?

Stačí k ní vlastně jediné, a to připojení na internet. Pomocí internetu si do své chytré televize stáhnete aplikaci dané internetové televize, případně si na jejich stránkách pořídíte speciální set top box, který funguje jako dřívější satelitní pouze s rozdílem, že jim stačí internet, nikoliv signál různých antén. Důležitou podmínkou pro správné fungování je však dobré a stabilní připojení. V případě pomalého spojení se výsledného účinku nemusíte dočkat. Vždy je tak lepší si nejprve od poskytovatele zjistit jakou rychlost doporučuje a změřit si svou, aby se nejednalo pouze o vyhozené peníze, dokud nepřejdete k rychlejšímu dodavateli či si nenecháte internet zrychlit.

Internetové televize nabízejí obrovské množství věcí. Bezesporu nejpopulárnější aplikací je v této době zahraniční Netflix a HBO Go, kde obě tyto platformy nabízejí exkluzivní obsahy i řadu dalších oblíbených seriálů a filmů. I české prostředí však nyní nabízí řadu těchto aplikací, které fungují úplně stejně jako například satelit. Těchto platforem najdete na českém trhu nyní spousty a stále přibývají. Kromě exkluzivních titulů si tak můžete za pár korun pořídit i obyčejnou televizi přes internet, která vám za pár korun zajistí velké množství výběru z různých televizních programů a funkce, na které si člověk hodně rychle zvykne. Nabídka je opravdu velká, takže si stačí pouze vybrat tu, která vám bude vyhovovat jak finančně, tak programovou skladbou a můžete si užívat řadu vymožeností. Televize funguje svým způsobem stejně jako přes normální digitální vysílání. Takže zde najdete všechny programy plus některé navíc, které máte v ceně svého balíčku a normálně byste je v nabídce přes anténu neměli.

Nejvýznamnější funkcí, kterou tyto platformy nabízejí, je stoprocentně možnost zpětného zhlédnutí. Co to přesně znamená? Je to zcela jednoduché. Každý program ve vašich službách si můžete pustit minimálně sedm dní zpětně. Už tedy nemusíte netrpělivě čekat na svůj pořad a hlídat si čas, abyste jej stihli. S těmito platformami tak bohatě stačí pouze přetočit zpět a pořad si pustit v čase, kdy se vám to zrovna hodí. I díky tomu můžete být zase pánem svého času.

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & INTERNET A TV najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 8. února 2021